RONCSOLÁSMENTES ANYAGVIZSGÁLAT NEUTRONOKKAL

 

Csütörtökön 9 óra után a Futura jelentkezik. A vendég Szentmiklósi László az Energiatudományi Kutatóközpont Nukleáris Analitikai és Radiográfiai Laboratórium vezetője.

 

Roncsolásmentes anyagvizsgálat neutronokkal

Roncsolásmentes vizsgálat olyan vizsgálati módszer, amely a vizsgálati darab felhasználhatóságát nem befolyásolja, amelynek során a vizsgált anyag, vagy termék nem sérül.

Az Energiatudományi Kutatóközpont munkatársai 2020-ban egy alumíniumból készült alkatrész anyaghibáit tárták fel neutrontomográfiás képalkotó eljárással.

A Mirrotron Kft. megrendelésére született roncsolásmentes vizsgálat során elektromos autó áramellátó rendszerének egyik elemét nézték meg.

A laboratórium feladata alap- és alkalmazott kutatások végzése a Budapesti Kutatóreaktor neutronjaival, valamint komplementer Röntgensugárzással, elemanalitikai-, anyagtudományi- és roncsolásmentes anyagvizsgálati technikák felhasználásával, valamint az ezekhez a munkákhoz szükséges berendezések fejlesztése és üzemeltetése.

A nagyberendezések a neutron-, röntgen vagy gamma sugárzás és az anyag kölcsönhatását használják fel analitikai, radiográfiai és spektroszkópiai feladatok megoldására.

 

Műsor: Nyitány

Adás: Csütörtök

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top