ROMANTIKA, FRANCIA ZENE ÉS A TÁVOLI ÉSZAK LEGENDÁI A PANNON FILHARMONIKUSOK ELŐADÁSÁBAN

 

Az Impresszióban Bálint Edina vendége Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója. A beszélgetés témája: Peer Gynt titka – a Pannon Filharmonikusok koncertje lesz jövő pénteken a Müpában.

Romantika, francia zene és a távoli észak legendái. A műsorból nem hiányzik a szenvedély, a bánat, a küzdelem sem, de megjelenik a mesevilág, a képzelet birodalma is – líra, dráma, epika egy estén. Saint-Saëns I. gordonkaversenye a-mollban íródott, és drámaiságát a moll hangnem mellett tovább erősíti, hogy a mű a szólista és a zenekar heves vitájával indul, a bővebb és líraibb gondolatok kifejtésére csak később kerül sor. A bő érzelmű alkotás könnyen magával ragadja a közönség érzelmeit is.

Mintha a mű folytatása lenne Fauré méltán népszerű Elégiája, mely a zenei melankólia és vigasztalás ékes példája. Zárásként abban a különleges élményben lehet részünk, hogy Grieg mindkét Peer Gynt szvitje elhangzik egy hangversenyen, de ezúttal némileg új dramaturgiai keretben, előbb a II., aztán az I. szvit. A Peer Gynt egy-egy dallamát a klasszikus zenét ritkán hallgató közönség is ismeri, az viszont mindig érdekes tapasztalat, amikor ezek a dallamok teljes kontextusukban hangzanak el.

Az est szólistána Daniel Müller-Schott gordonkaművész. Vezényel: Varga Gilbert.

Az együttes azonban rengeteg más érdekességgel, izgalmas előadással is készül ebben az évadban. Horváth Zsolt, a Pannon Filharmonikusok igazgatója az Intermezzo-ban meséli el a részleteket.

Back To Top