REFLEX – FESTMÉNYEK A PANDÉMIA HATÁSAIRÓL

 

A Reggeli tárlat vendége egy fiatal festőművész, vizuális- és környezetkultúra tanár, Bazsik Anna, akinek Reflex című kiállítása a gödöllői Levendula Galériában lesz látható február 12-től. Bazsik Anna a Falmesék megálmodója – kezdetben a család és a barátok felkérésére készített faldekorációkat, kisebb festményeket, de ez – a művészet és a pedagógusi pálya összefonódásaként – hamar hivatásává vált. Célja, hogy a gyermekek már korán befogadóvá váljanak, és megtapasztalhassák a művészet jótékony hatásait.

Bazsik Anna éjszakai jelenetei, pandémiaábrázolásai újszerű miliőt csempésznek a festészet világába. Munkáinak középpontjában egy olyan realisztikus ábrázolásmód és különleges hangulat áll, ami már inkább a fotózáshoz köthető.

Már a Magyarországon megjelenő kijárási korlátozások előtt elkezdte foglalkoztatni a világjárvány megjelenítése, főként a hírekben megjelenő sokkoló sajtófotók hatottak rá inspirálóan.

Munkáiban azt kutatja, hogy az elhúzódó elszigetelődés és bezártság milyen új pszichológiai kihívások elé állítják a világ társadalmait.

Bazsik Anna beemeli festészetébe a kollektív humor eszközeit is. Megjelennek olyan mémszerű, az interneten terjedő szimbólumok, formai megoldások, melyeken keresztül sokszor a művészet mellett a humor nyújthat kapaszkodót az elkeseredett műkedvelőknek a vészterhes időkben.

Képeinek témáit a pandémiától függetlenül mindig aktualitások adják, ezekre reflektál. A pandémia megjelenésével a maszk, a szkafander olyan jellegzetes motívumokká váltak, amelyekkel ilyen formában csak a 2020-as év elejétől találkozhattunk. Az erre épülő alkotások tehát portrék a társadalmunkról. Az online térben terjedő sémák és motívumok így teljes mértékben összetevői az alkotásoknak, amik a megtekintésük után a érdeklődő fantáziavilágában érlelődnek tovább.

A kiállításmegnyitón közreműködik Vörös Attila (szaxofon) és Lutz János (bőgő).

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.11.

Back To Top