RÁNKI DEZSŐ ZONGORAMŰVÉSZ KEREK SZÜLETÉSNAPOT ÜNNEPELT

Szeptember 8-án ünnepelte hetvenedik születésnapját Ránki Dezső kétszeres Kossuth-díjas és Prima Primissima díjas zongoraművész, a Nemzet Művésze, akivel a Papagenoban beszélgettünk. 

 

Ránki Dezső tizenhét évesen nyert felvételt a Zeneakadémiára, rögtön a második évfolyamra, közben befejezte középiskolai tanulmányait, majd huszonegy évesen kapta meg diplomáját. A híressé vált Kadosa Pál osztályban, Jandó Jenő és Kocsis Zoltán évfolyamtársa volt. 1969-ben elnyerte a zwickaui nemzetközi Schumann zongoraverseny első díját, és ez elindította nemzetközi karrierjét is. A főiskolai évek alatt rendszeresen vendégszerepelt külföldön is, majd tanársegédként az intézményben maradt, és tíz éven át tanított a Zeneakadémián. 1973-tól lett a Filharmónia szólistája, bejárta Európa szinte valamennyi országát, fellépett Észak- és Dél-Amerika sok országában, Japánban, Új-Zélandon.

Sok neves fesztivál vendége (Antibes, Luzern, Párizs stb.). Ránki Dezső a világ vezető zenekarai társaságában (Londoni Philharmonia zenekar, BBC zenekar, a Concertgebouw zenekar, Berlini Filharmonikusok) a zongoraverseny repertoár nagy részét eljátszotta. Dolgozott olyan neves karmesterekkel, mint Zubin Mehta, Leonard Bernstein, Kirill Kondrasin, Lovro von Matačić és mások, de kamarazenészként is sokszor láthatja a közönség. Partnere volt többek között Kocsis Zoltán, Perényi Miklós, dalesteken Peter Schreier, az elmúlt években pedig főként felesége Klukon Edit, akivel bemutatták a négykezes zongorairodalom kevéssé ismert, rendkívüli nehéz darabjait is, mint például, Beethoven IX. szimfóniájának átiratát. Kétzongorás fellépéseik között jótékonysági célú estek is szerepelnek. Ránki Dezső ötvennél is több lemezt készített, közöttük olyan kiemelkedő sikerű felvételeket, mint a Chopin- és Liszt-művekből összeállított lemezek, az Igor Stravinsky, vagy Maurice Ravel zongoraműveiből készült válogatás, illetve, Bartók Mikrokozmoszának teljes felvétele.

fotó: www.zeneakademia.hu

Back To Top