RÁKOSITÓL KÁDÁRIG: SZOCREÁL KÉPEKET MUTAT BE EGY ÚJ KIÁLLÍTÁS BUDAPESTEN

Egy éves kutatómunka áll a nemrég megnyílt „Szocreál képzőművészet a Rákosi-Kádár korszakban” című kiállítás különleges gyűjtése mögött. A szocreál festmények eltűntek a mindennapokból, kevés alkotás bukkan fel aukciókon vagy régiség piacokon, de feltehetőleg sok van még belőlük vidéken magánembereknél, gyűjtőknél, hivatalokban, vagy pincében, padláson láthatatlan módon. A Gaál Imre Galéria tárlata ezeket a ritkaságokat vonultatja fel.

Nem gondolunk rá, de sok helyen találkozhatunk még szocreál festészettel, szobrokkal pályaudvarokon, köztereken, elvétve még hivatalokban is. Barabás Géza festménykereskedő-szakértő rengeteg időt fordított arra, hogy megtalálja ezeket a jobbára már elfeledett ritkaságait. Betekintett a Magyar Nemzeti Múzeum és a Magyar Nemzeti Galéria képnyilvántartásába és raktáraiba, de gyűjtőknél, kereskedőknél és régiségpiacokon is keresgélt.

A kiállítás megszervezése arra ösztönözte a festménykereskedőt, hogy egy könyvet is kiadjon a témáról, aminek a címe megegyezik a kiállítás címével. A könyvben 98 festmény, 12 rézkarc, 7 korhű zászló kerül bemutatásra. A kiállításon 55 festmény, közte a Magyar Nemzeti Múzeum tulajdonában lévő 9 nagyméretű, impozáns, kimagasló kvalitású festménye tekinthető meg.

A festmények becsült értéke eltörpül a muzeális értékétől, egyediségüket nem lehet forintban mérni. A kiváló kvalitású, korhű, gondosan összeválogatott művek ismeretterjesztő módon történelmi visszatekintést, egyben értékes kulturális szórakozást nyújtanak az érdeklődőknek.

A kiállítást augusztus elejéig látogatható.

Vendégünk: Barabás Géza festménykereskedő-szakértő 

Intermezzo – Bálint Edinával
Adás: 2022.06.29.

Back To Top