Radcube – magyar műhold Föld körüli pályán

Futura rovatban Szerémi Nóra vendége Hírn Attila az Energiatudományi Kutatóközpont  Űrkutatási Laboratórium vezetője.

Augusztus 17-én hajnalban fellőtték az űrbe az első magyar kisműholdas űripari vállalat saját gyártmányú műholdját. A RADCUBE az eddigi legnagyobb Magyarországon fejlesztett önálló űreszköz, egyben pedig az első hazai ipari műholdplatform, amely alacsony Föld körüli pályára áll.

A VEGA VV19 rakétastart előkészületei (Francia Guyana, Kourou 2021. augusztus 17)

A RADCUBE küldetés, a 3U CubeSat platform miniatürizált fedélzeti műszer technológiáinak demonstrációs missziója. Elsődleges tudományos célja alacsony Föld körüli pályán az űrsugárzás, valamint a mágneses mező helyszíni mérése, amely lehetővé teszi az űridőjárás, így az űreszközökre, űreszköz alkatrészekre és nem utolsó sorban az asztronautákra ható sugárzás valós idejű megfigyelését. A nemzetközi konzorciumban megvalósult projekt vezetője a C3S Kft., a RadMag, elsődleges hasznos teher fejlesztője az EK.

A küldetés az ESA Technology CubeSats programjának hatodik demonstrációs műholdja. A három egység (3U) méretű (30x10x10 cm) műhold fő hasznos terhe az űridőjárást monitorozó platform, a jelentős mértékben hazai fejlesztésű RadMag kozmikus sugárzást figyelő műszer.

A RadMag információt biztosít az űridőjárásról a kutatóintézetek, ipari szereplők, valamint az alacsony Föld körüli pályán működő űreszközök és asztronauták számára, és emellett tudományos adatokat gyűjt. Ennek fejlesztéséért az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont felelős, emellett a konzorcium tagjai a magnetométer hasznos terhet fejlesztő Imperial College of London, valamint a lengyel Astronika és a másodlagos hasznos terhet biztosító Európai Űrügynökség.

Az előkészületekről és ennek az európai /  magyarországi jelentőségéről is szó lesz a Futurában.

forrás: https://www.idokep.hu/hirek/uj-magyar-muhold-all-palyara

 

Back To Top