PIONÍRSZÍV – EGY SZELLEMILEG SÉRÜLT FÉRFI TÖRTÉNETE A SPINOZA SZÍNHÁZBAN

 

Január 13-ától újra a Spinoza Színházban látható a Pionírszív, vagyis Samko, a szellemileg sérült papírgyűjtő férfi története Bíró Kriszta monodrámájában. Daniela Kapitanová Könyv a temetőről című regényét Mészáros Tünde fordításában alkalmazta színpadra Ari-Nagy Barbara dramaturg, Bíró Kriszta és Szenteczki Zita rendező az Örkény Színházban.

Tavaly Samko Tále átköltözött a Spinozába. „Samko Tále negyvennégy éves férfi, le van százalékolva a veséje tekintetében. És van még egy olyan betegsége is, aminek neve is van, és aminél nem szokás borotválkozni és megnőni. De hát minek nőne, ha negyvennégy éves majdnem? És ilyenkor már senki sem nő a világon. Tolikocsijával papírt gyűjt Komáromban, és ha esik az eső, akkor könyvet ír a temetőről.

Ezt különben megjósolták neki. Hogy könyvet ír a temetőről. 152 centi magas, normális iskolába járt, nem fajgyűlölős. Humoros, tud vicceket is. Egészséges életmódot él, a lábai nem dagadnak. Télen meleg alsót hord. Kiterjedt családjában mindenki olyan, amilyennek lenni kell. Hát milyennek kell lenni? Ki mondja meg? Bűnös-e az, aki csak annyit szeretne, hogy elfogadják olyannak, amilyen? Normális ez? Mi a normális?” -olvasható a könyvben. Rengeteget lehet nevetni. Mindeközben. – mondja Bíró Kriszta a Pionírszívről és így folytatja magáról: „Egy ötvenkét éves színésznő vagyok. Én sem növök már tovább, leginkább csak összemegyek. Az életem normálisnak mondható, noha nem egészen tudom, mi a normális. Vágyom a kiszámítható rendre. Ugyanarra, mint Samko Tále. Csak hát nem mindegy, hogyan érem el. Vajon van-e feloldozás egy olyan bűn alól, ami egy gyerek halálát jelentette? Szabad-e ezen mulatni?”

Bíró Kriszta színművésszel arról is beszélgettünk, hogy a darabban több idősík is felfedezhető, de az átrétegzettség, több sík érzelmileg is felfedezhető, hiszen Samko történetét a művész magára szabta.

 

Műsor: Papageno
Adás: 022.01.15.
Műsorvezető: Háver-Varga Mariann

Back To Top