PÁRIZSI BEFUTÓ – MOHÁCSI ÁRPÁD A PAPAGENO VENDÉGE

 

Mohácsi Árpád költő, író, műfordító Párizsi befutó című regénye a rendszerváltástól napjainkig a felnőttkor küszöbén álló Géza, Dóri, Gabi, Bella, Jutocsa, Sanyi és az egy generációval idősebb Piri néni történetén keresztül mutatja meg, hogyan éltek a rendszerváltás előtt és hogyan alakult a sorsuk azóta.

„Mit is jelent a szabadság valójában? Van-e a szabadságnak többféle árnyalata, jelentése? Kinek mit jelent a lényege? Hogyan változik egy ember jelleme, ha szabad, és hogyan, ha nem minden értelemben az? Van a szabadságnak egyáltalán többféle értelme, vagy ez a fogalom pontosan és egyértelműen ugyanazt takarja mindenki számára? Ilyen és ezekhez hasonló, no meg teljesen másmilyen kérdések is megfogalmazódtak bennem a könyv olvasása során – nem állítom, hogy ez a regény minden olvasónak választ ad ezekre a kérdésekre, de mindenképpen elgondolkodtathatja az embert ezeken.” -olvasható az ekultura.hu- Magyar Márta ajánlójában.

„Hogyan élünk mi itt Kelet-Közép-Európában? Milyen Nyugatra menni és visszatérni? Milyen nehéz örökségeket cipelünk? Hogyan is vagyunk egymással, szülők és gyerekek, feleségek és szeretők, testvérek és féltestvérek, élők és holtak, könyvek, emlékek, történelmi változások és egyéni vágyak? Mi szabja meg esendőségünk és szerethetőségünk határát? Ezekre a kérdésekre keresi a választ Mohácsi Árpád gazdagon hangszerelt, közvetlen hangon, élvezetesen elmesélt, sok szálon futó regénye. – olvasható Péterfy Gergely ajánlójában.

Mohácsi Árpádtól azt is kérdeztük, valójában mi hívta életre a sok szálon futó történet megírását?

Műsor: Papageno
Adás: 2021.12.11.
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top