PAP GÁBOR PAPESZ: A DRAMATIKUS ZENE FELFEDEZÉSE

 

Pap Gábor új könyve, A dramatikus zene felfedezése, egyszerre három aspektusból, tudományos, művészeti és pedagógiai vonatkozásaiban vizsgálja színház és zene közös világát, kitérve azon összművészeti jelenségekre is, melyek a színházat mint totális művészeti formát jellemzik. Az Intermezzo vendége maga az író, zeneszerző és tanár, Pap Gábor.

Pap Gábor Papesz három évtizede kutatja a színház, a dráma és a zene kapcsolódási pontjait. Ezt hol tanárként teszi, közösen a diákjaival (középiskolásokkal, egyetemi hallgatókkal vagy színészképzősökkel), hol meg kritikusként, aki mások művészetét elemzi. Máskor meg alkotó emberként, amatőr, független és kőszínházi előadások zeneszerzőjeként, rendezőjeként vagy dramaturgjaként.

A színház, dráma és a zene kapcsolódásáról szerzett sokrétű tapasztalatait, felismeréseit most egy hiánypótló könyvben összegezi. Ebben nemcsak az általa kidolgozott dramatikus zenei gyakorlatokat rögzítette, hanem ennek elméleti vonatkozásait is feltárja, s ezzel egy újfajta, dramatikus szempontú és nyelvezetű zeneesztétika lehetőségét is felvillantja. Végül kitér a dramatikus zene pedagógiai és művészi alkalmazásának lehetőségeire is.

A hiánypótló könyvet nemcsak az alkotók és a pedagógusok forgathatják haszonnal, hanem azok is, akik színház- és zenekedvelőkként keresik a komplexebb élményeket.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2022.01.17.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top