ÖTVÖSMŰVÉSZETI BIENNÁLÉ A KLEBELSBERG KULTÚRKÚRIÁBAN

 

A kortárs magyar ötvösművészet legnagyobb országos tárlata még október 25-ig tart, melyen hetven alkotó műve látható ékszertől a plasztikákig, érmektől a használati tárgyakig. A részleteket Bakonyvári M. Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora mondja el az Intermezzoban.

A Magyar Képzőművészek és Iparművészek Szövetségével közösen szervezett biennále nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre a II. kerületi Kultúrkúriában, témája a “metamorfózis”. A tárlat gazdag képet nyújtott arról, hogy hogyan reflektáltak az átalakulás, az alakváltozás, az átlényegülés kérdéseire az ötvösmesterség jelenkori művelői.
A kultúránkban több mint ezer éves múlttal rendelkező művészeti ág képviselői napjainkban széles területen alkotnak. Ezt a sokszínűséget tükrözi a kiállítás is.

Hétköznapi életünk berendezési és használati tárgyai, szakrális alkotások, szobrok és plasztikák, érmek színesítik a tárlatot. Különösen sok ékszer tekinthető meg a kiállítóterem tárlóiban. Az emberi test díszítésének funkciója miatt megkülönböztetett helyzetű dísztárgyak, az ékszerek különös lehetőségét kínálják az azonosságtudat utáni vágy vagy éppen a vágy betöltöttsége kifejezésének.

Ennek az ötvösművészeti műfajnak ma is érvényes átalakító, átváltoztató, metamorfózist megélni engedő képességét érzékeltette az a tény, hogy a XIII. Biennálé 68 kiállítója közül 35 alkotó mutatott be ékszert, sokszor meghökkentő anyagfelhasználással, akár újrahasznosított fémmel vagy lebomló műanyaggal.

 

Műsor: Intermezzo

Kezdés: csütörtök 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top