OSZTAPENKO MARADHAT? – FOTÓDOKUMENTÁCIÓS KIÁLLÍTÁS NYÍLT A RENDSZERVÁLTÁS KORÁBÓL

 

Fotódokumentációs kiállítás nyílt a Budapesti Történeti Múzeumban. A november 21-ig látogatható kiállítást a Vármúzeum Barokk Csarnokában nézhetjük meg. Pénteken az Intermezzo vendége Szöllőssy Ágnes művészettörténész, a kiállítás kurátora.

 

Osztapenko maradhat? – Köztéri politikai szoboráthelyezések Budapesten 1990-1993

A kiállítás korabeli fotódokumentáció segítségével a Fővárosi Önkormányzat által elrendelt, és a Budapest Galéria által szervezett szoboráthelyezésekről ad áttekintést.

A képanyag a Fővárosi Levéltárból származik, amely az akkoriban zajló eseményeket kezdeményező módon, saját fotósaival dokumentálta, s így jelentős tényanyagot rögzített képeken is. A képválogatás Csiffáry Gabriella történész-levéltáros és Szöllőssy Ágnes művészettörténész munkája.

A kommunista korszak köztéri politikai emlékműveinek sorsa érthető módon a rendszerváltás éveinek egyik közérdeklődésre számot tartó témája volt. A szovjet uralmat és annak magyarországi mitológiáját megjelenítő, szovjet mintára kezelt hatalmi reprezentáció fontos eszköze volt a települések köztereit uraló politikai emlékmű a szovjet érdekszféra minden országában.

Amikor az 1980-as évek vége felé, a puhuló diktatúrában már nyíltan is meg lehetett kérdőjelezni a Kádár-rendszer korábban tabutémáit, mint a szovjet megszállás, az 1956-os forradalom, az MSZMP vezető szerepe, akkor a köztéri politikai emlékművek eltávolítása is elérhető közelségbe került. Az 1980-as évek végén már spontán és szervezett szoborbontások egyaránt előfordultak, az első szabad országgyűlési és önkormányzati választások után pedig a sokasodó bontási és áthelyezési igények nyomán az önkormányzatoknak reagálniuk kellett.

A Fővárosi Közgyűlés 1991. december 5-én arra a korábban példátlan megoldásra jutott, hogy a lebontandó művek elhelyezésére szoborparkot létesít. Erre a célra a XXII. kerületi önkormányzat a Tétényi fennsíkon ajánlott fel területet. Az Eleőd Ákos építész tervei szerint felépített Memento Park 1993-ban nyílt meg. Harminc év távlatából elmondhatjuk, hogy a budapesti megoldás nemzetközi téren is példa értékűen kulturált, toleráns és higgadt volt, amikor az emlékezés bátorságát választotta az indulat sugallta szobordöntés helyett.

A kiállítást múzeumpedagógiai foglalkozások és szakmai rendezvények kísérik.

 

Műsor: Intermezzo

Beszélgetés: péntek 17:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top