ÖSSZMŰVÉSZETI PERFORMANSZ, A NÉPZENE VILÁGA ÉS AZ ESŐKERTEK A NYITÁNYBAN

A Nyitányban interjút hallhatnak Ács Dominika fuvolaművésszel egy különleges összművészeti performanszról, amelyben női történetek állnak a középpontban. A Klasszik Portré vendége Gárgyán Zoltán Tamás fúvós népzenész, akivel Szerémi Nóra a hagyományőrzés fontosságáról is beszélget. A Premium es Terra rovatban pedig ezúttal az esőkertek kerülnek a fókuszba Török Csongor tájépítésszel.

 

ÖSSZMŰVÉSZETI PERFORMANSZ NŐI TÖRTÉNETEKRŐL

A Budapesti Tavaszi Fesztiválon 2022. május 7-én mutatják be a For who was not born – Azért, aki nem született meg – című összművészeti performanszt női előadókkal, női történetekről. Az előadás központjában a női alkotóerő, a termékenység misztériuma áll, és az az állapot, amikor a még meg nem foghatót, a még nem láthatót elveszítjük. A performanszt három előadó, Ács Dominika fuvolaművész, María Valverde spanyol zongoraművésznő és T-Potzner Veronika ütőhangszerművész adja elő. Mindhárman klasszikus oldalról érkeznek, de az előadás teljesen performatív. A Reggeli Expressz vendége Ács Dominika fuvolaművész, előadóművész mesél az estről.

A NÉPZENE ŐRZŐJE: GÁRGYÁN ZOLTÁN TAMÁS

Gárgyán Zoltán Tamás az egyik legsokoldalúbb fiatal fúvós népzenész napjainkban. Akár a különféle pásztorfurulyákon, akár klarinéton, vagy tárogatón kelti életre a magyar népi dallamokat, az eredmény mindig ámulatba ejtő: a népzene irányába tanúsított, elmélyült és alázattal teli gondolatiság és kiforrott, csillogó hangszertechnika jellemzi játékát. Gárgyán Zoltán Tamással a népzene jelentőségéről, a hagyományőrzés szerepéről is beszélget Szerémi Nóra a Klasszik Portré rovatban.

 

ESŐKERTEK – A TERMÉSZET IHLETTE KERTI OÁZIS

Vajon ki lehet-e használni az esőt azon kívül is, hogy egy nagy edénybe gyűjtjük a vizet? A válasz igen, van például egy roppant érdekes kertépítési metódus, amely kifejezetten az esőre alapul, ráadásul a természetet utánozza, vagyis rossz nem lehet. A Premium es Terra vendége Török Csongor tájépítész korábban már volt vendégünk, ezúttal az esőkertek titkaiba avat be bennünket.

Az esőkert tulajdonképpen nem egy teljes kert, hanem a birtokon belül speciálisan kialakított kisebb rész. A dolog lényege, hogy az esővíz folyásirányának megfigyelése után, annak megfelelően, már meglévő, vagy mesterségesen kialakított mélyedésekbe tereljük a vizet. Az elárasztott területet természetesen olyan növényekkel és virágokkal kell benépesíteni, amelyek kedvelik az efféle körülményeket, a legjobb választások a helyi klímához alkalmazkodott őshonos növények, melyek így a csapadékon kívül általában több törődést nem is igényelnek a későbbiekben.

Back To Top