ŐSBEMUTATÓK AZ UMZE KAMARAEGYÜTTES KONCERTJÉN

 

Ligeti György, Kurtág György és Kurtág Márta, a magyar zene három kiemelkedő személyiségének életműve köré szerveződik az UMZE Kamaraegyüttes március 6-i koncertje a Budapest Music Centerben. Varga Judit új kompozíciója Kurtág Márta emlékére íródott, míg Vajda Gergely Bagatelles canoniques című darabja egy Ligeti-hommage, amelyben rend és rendetlenség, kötetlen fantázia és szigorú kánon-szerkesztés dinamikája határozza meg a zenei anyagot.

 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

Nagy jelentősége van annak, hogy az Ensemble Intercontemporaint és az Ensemble Contrechamps-t is magába foglaló konzorcium tagjaként az UMZE Kamaraegyüttes játssza először Eötvös Péter új ensemble-darabjának, a Fermatának az ősbemutatóját, amelynek egyúttal társmegrendelője is. Ligeti ma már klasszikus, a világon mindenhol a koncertrepertoár részévé vált Zongoraversenyében a magyar zongorista generáció egyik nemzetközileg is legelismertebb művésze, Fejérvári Zoltán játssza majd a magánszólamot, az UMZE Kamaraegyüttest Vajda Gergely vezényli.

Vajda az alabamai Huntsville Symphony Orchestra zeneigazgatója, a Nemzetközi Armel Operaverseny és Fesztivál művészeti vezetője, valamint a Portland Festival Symphony zeneigazgatója. Három évig állt vezető karmesterként a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara élén, majd 2014-ben annak állandó vendégkarmesterévé nevezték ki. 2009 júliusától négy éven át töltötte be a kaliforniai Music in the Mountains fesztivál művészeti vezetői és karmesteri pozícióját. 2018-ban zeneszerzőként Bartók Béla–Pásztory Ditta-díjban részesült, zeneszerzőként négy operát jegyez, kettőt magyar, egyet angol, egyet pedig német nyelven. Zenekari, kamarazenei és szólóhangszeres kompozícióit Magyarországon, Európában és Észak-Amerikában egyaránt játsszák.

Vajda Gergelytől azt is kérdeztük, mit jelent számára Ligeti hagyatéka; nagyon változatos volt a zenei mondandója, mindig új gondolatiság jellemezte a műveit, hogyan hatott a későbbi generációkra; az UMZE művészeti vezetőjeként mi volt a márciusi program tematikája?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.05.

Back To Top