ORSZÁGSZERTE ÁTVESZI A HASZNÁLT SÜTŐOLAJAT A MOL

 

Húsvét után is tehetünk a környezetünkért: országszerte átveszi az elhasznált sütőolajat a Mol. A használt sütőolaj veszélyes hulladéknak számít, biztonságos leadására a Mol több mint 350 töltőállomásán van lehetőség, Budapesten is bővült az elérhető helyek száma! Az Impresszióban Bakos Piroskát, a Mol Magyarország szóvivőjét kérdezi az akcióról Bálint Edina.

 

A program már 2011-ben elindult, azóta a lakosság mintegy 3 millió liter sütőolajat adott le!

1 liter sütőolaj akár 1 millió liter ivóvizet is elszennyezhet. A háztartások ünnepekkor az átlagosnál nagyobb mennyiségben használnak zsiradékot, amelyet a megfelelő módon gyűjtve és leadva, újra lehet hasznosítani. A program népszerűségét mi sem mutatja jobban, minthogy évről évre nagyobb mennyiséget visznek be az emberek a benzinkutakra.

Mivel háztartási mennyiségről van szó, egyszerre legfeljebb 10 liter adható le. Nem kell extrán leszűrni, a sütéskor keletkezett ételmaradvány benne maradhat. Leadható például használt műanyag palackban, vagy befőttesüvegben.

A töltőállomásokon kérhetjük a kútkezelő segítségét is!

A használt étolaj begyűjtése azért fontos, mert kis erőfeszítéssel nagy kárt tudunk megelőzni, és hozzájárulunk ahhoz, hogy a veszélyes anyag végül jól hasznosuljon. Az évről évre növekvő leadott mennyiség azt mutatja: a háztartások számára is értéket jelent, ha fenntartható és egyértelműen hasznos megoldást kínálunk az étolaj gyűjtésére és feldolgozására. Az olajból Komáromban készül bioüzemagyag.

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.04.22.

Back To Top