ORSZÁGOS HPV SZŰRŐKAMPÁNY INDULT

 

A tavalyi mRNS-alapú HPV-szűrést és nőgyógyászati vizsgálatot magában foglaló kampányhétvége nagy sikerére való tekintettel szakemberek és civil szervezetek most egy jó hetet szentelnek a nők és ezúttal a férfiak egészségének is, immár nemcsak Budapesten, hanem vidéken is. Az Impresszióban a szűrés fontosságáról Sevcsik M. Annát, a Babagenetika Egyesület alapítóját kérdezi Bálint Edina.

Országszerte több, mint 50 orvos és egészségügyi központ összefogásával még vasárnapig több helyen elérhető a kedvezményes árú HPV-szűrés és orvosi vizsgálat.

Ma már tudjuk, hogy a méhnyakrák kialakulásáért az esetek 99%-ában a HPV-vírus felelős.

Magyarországon évente közel 1000-1200 nőnél diagnosztizálnak rosszindulatú méhnyakdaganatot, és kb ötszázan halnak bele a betegségbe. Amellett, hogy a vírus egyes törzsei ellen kifejlesztett védőoltást – melyet jelenleg a hetedik osztályosoknak ingyenesen biztosít az állam – minden szexuálisan aktív nőnek javasolt felvenni, a rendszeres HPV-szűrés is életet menthet.

Mivel azonban a HPV-fertőzések döntő többségével az immunrendszer sikeresen veszi fel a harcot, az esetek nagy részében az átmeneti fertőzöttség nem vezetett komoly megbetegedéshez. Ennek nyomán merült fel egy olyan teszt kifejlesztése, amely a tartós fertőzöttség kimutatására koncentrál. A Magyarországon egyedülálló Aptima HPV-teszt mRNS-alapú, tehát azt vizsgálja, hogy a vírus a szervezetben már aktivizálta magát, vagyis nagy kockázatú fertőzöttség alakult ki.

Az újfajta HPV-teszt előnye, hogy használatával jobban kiszűrhetők a valóban nagy odafigyelést igénylő esetek, ugyanakkor a felesleges aggodalmak és vizsgálatok is elkerülhetők, hiszen az álpozitív eredmények száma alacsonyabb.

A kampányhoz most minden eddiginél több orvos és szervezet csatlakozott, köztük a Babagenetika Egyesület is! Hogy hol van lehetőség Budapesten és környékén elvégeztetni a vizsgálatot, a mai Intermezzo-ból kiderül!

INTERMEZZO – Bálint Edinával
Adás: 2022.03.08.

Back To Top