ÖRÖK TÉLI KLASSZIKUSOK A LEGNAGYOBB ZENESZERZŐKTŐL

 

A Hangjelek rovat vendége szerdán Zsoldos Dávid, a Papageno igazgatója. A témánk pedig a Téli zenék.

A tél talán a legbensőségesebb évszakunk. A kinti hideg házaikba kényszeríti az embereket. A természet mély álomba merül, halottnak tűnik, a csupasz fák máshogy rajzolódnak ki a tájban mint ahogy a szemünk megszokta. Azt a nyugodt boldogságot, amit csak ez a néhány hét ad az embereknek Antonio Vivaldi csodálatos hegedűszólója érzékelteti. Kint esik az eső, de mi itt vagyunk a meleg szobában és a lelkünkben béke honol. A Négy évszak utolsó darabja: A Tél az évszak örömeiről is szól. Szinte halljuk a befagyott vízen korcsolyázó, bukdácsoló, majd a jégre huppanó gyerekek vidám zsivaját.

Joseph Haydn: Az évszakok című oratóriumának negyedik /Tél/ tétele kevésbé vidám. A szereplők a szomorú, ködös évszakot éneklik meg, majd a nagy hómezőkön kóborló, később menedéket találó vándorról szól a dal. De hallhatunk fonódalt /a fonó a téli társasági élet színtere, fiatalok talán egyetlen találkozási lehetősége/, majd egy fiatal uraság és egy parasztlány románcának történetét.

Leopold Mozart: Zenés szánkózás-a egy bálba készülő társaság utazásának “leírása” a zenekar hangszereivel. Téli szánkózás címmel is ismert. Fia Wolfgang Amadeus Mozart 1791-ben komponálta Három német tánc /K. 605./ címmel kiszenekari művét, melynek 3. része az Utazás szánon.

Franz Schubert Téli utazása /1827/ Wilhelm Müller költő verseire készült és nem csak a zeneszerző életművében, hanem a német dalirodalomban is csúcspontot jelent. A 24 dalból álló ciklus főszereplője, akárcsak maga Schubert fáradtan, betegen és megtörten vánszorog a végső beteljesülés: a halál felé.

Claude Debussy 1910-ben komponálta Prelűdök c. zongoradarab soro zatának 1. kötetét. Ennek 6. darabja a Lépések a hóban /Das pas sur la neige/ amely előadásmódjához a zeneszerző a “szomorúan és lassan” utasítást adta és még ezt írta a kottába: “ez a ritmus kifejezője egy szomorú, fagyos tájnak”. Szintén a nagy francia impresszionista mester műve a Gyermekkuckó, amelyet 1908-ban kislányának írt és nem annyira gyerekdarab, mint inkább a zeneszerző ironikus hajlamait tükrözi. A sorozat egyes darabjainak előadásához komoly technikai-zenei felkészültség szükséges. A Hópelyhek tánca a mű 4. darabja.

Pjotr Ilics Csajkovszkij: Az évszakok c. zongoradarab ciklusának 3 téli hónapja az ünnepeket és a téli hangulatot egyaránt felidézi. A ciklus utolsó darabja December /alcíme Karácsony/, első darabja Január /A kandallónál/, a második Február /Karnevál/. Figyelemre méltó, hogy a zeneszerző ebben az időben komponálta első balettjét a Hattyúk tavá-t.

Műsor: Nyitány
Adás: 2021.12.15.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top