ORLAI TIBOR A DUETT VENDÉGE

 

Magyarország legjelentősebb magánszínházának alapítója és tulajdonosa Orlai Tibor. Évente mintegy hatszáz előadásuk körülbelül negyven százalékát játsszák vidéken. A Duettben Orlai Tibor életútjáról beszélgetünk. Hogyan jött lére az Orlai Produkció? Szerepelt-e az álmai között, hogy színész legyen? Hogyan tartja kézben az Orlai Prodkciót?

Az Orlai Produkciós Iroda Magyarország legjelentősebb magánszínháza, alapítója és tulajdonosa Orlai Tibor. Missziójuk igényes szórakoztató és művészszínházi produkciók létrehozása és azok eljuttatása a legszélesebb közönségréteghez Budapesten, a fővároson és országhatárokon kívül is. Évente mintegy hatszáz előadásuk körülbelül negyven százalékát játsszák vidéken, a legtöbb helyen visszatérő vendégként.

Az Orlai Produkciós Iroda története az E-Tangóval, Eszenyi Enikő estjével indult, ezt követte A combok csókja, a PingSzving, az Ég és Nő között. Szervezeti változást jelentett az 1997-es önálló jogi személlyé alakulás, 2005-re pedig megérett az idő arra, hogy valódi színházzá alakuljon az Orlai Produkciós Iroda.

Az első komoly, önálló bemutató a 2006. szeptember 30-án a Thália Színházban bemutatott Hat hét, hat tánc volt. A Vári Évával és Kulka Jánossal, Ilan Eldad rendezésében színre vitt darab jelentős közönség- és szakmai sikert aratott, és közel háromszáz alkalommal játszottuk.

Történetükben újabb lépcsőfokot jelentett a 2010-es év: ekkortól állandó játszóhelyünk a Belvárosi Színház. Itt olyan minőségi szórakoztató előadásokat láthat a közönség, amelyek a tartalmas kikapcsolódás mellett mély társadalmi mondanivalóval is bírnak. Ezzel párhuzamosan alakult ki a Jurányi Közösségi és Inkubátorházban az a rétegszínházi repertoár, amely élesen fogalmaz, és lehetőséget ad az alkotóknak tartalmi és formai kísérletekre. Harmadik állandó budapesti játszóhelyünk a 6szín.

A 2017/2018-as évadban Együtt. Szabadon. mottóval jött létre alkotóközösségük, amelynek tagjai azok a művészek, akik korábban is rendszeresen dolgoztak projektjeikben. A Magyarországon újdonságnak számító forma ötvözi a társulati létbiztonságát, kiszámíthatóságát, egy műhely összetartó szellemiségét, emellett a tagoknak abszolút művészi szabadságot garantál.

Alapvetően kortárs művekre épülő repertoárjukban prózai és zenés előadások egyaránt megtalálhatók. Fontosnak tartják, hogy művészeik sokféle műfajban, számukra kihívást biztosító szerepekben mutathassák meg tehetségüket.

Műsor: Duett
Adás: 2021.12.26.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top