ÖREG BANDA – KÖNYV A CSALÁDRÓL, ÖSSZETARTÁSRÓL

 

Az Impresszióban Bálint Edina Kollár-Klemencz László zenészt, írót kérdezi legújabb könyvéről. Az Öreg Banda című családregény bemutatója a Margó Fesztiválon lesz. A könyvbemutatón a témához illően stílusosan fúvószene is lesz: közreműködik az Újhartyáni Sváb Parti Zenekar és Kardos Róbert.

 

A kiváló muzsikus, Kollár-Klemencz László pár éve valósággal berobbant a magyar irodalomba. A Miért távolodnak a dolgok? és A műanyag kerti székek élete elbeszéléseit összekötötte a téma és a szemlélet is, az új természetírások mindegyikében a naturáról írt: az emberi természetről és az emberről a természetben. A két izgalmas elbeszéléskötet után egy több évszázadot átölelő családregénnyel jelentkezik az író-muzsikus. Pénteken az idén idén 10 éves Margó Irodalmi Fesztiválon a Várkert Bazárban mutatja be Kollár-Klemencz László friss könyvét, az Öreg Banda című családregényt.

A Kaldenecker család ősei az 1720-as években érkeztek meg Svábföldről Dunaharasztiba, hogy aztán az elkövetkező évszázadokban ezen a környéken éljenek Soroksártól Újhartyánig. Hartyánban aztán alakul egy rézfúvós banda, „olyan dalokat játszanak, amiket nem játszott még senki” – és végigzenélték a 20. századot.

Az Öreg Banda az ő históriájuk, és emellett érzelemmel teli családtörténet. Nemzedékek adják át egymásnak a regény lapjain a sváb hangszereket és a családi legendákat ugyanúgy, mint a recepteket és a beceneveket. Jöhetnek világháborúk, kitelepítések és forradalmak, az Öreg Banda nagyon sokáig játszik tovább rendületlenül. A nagy történet apró elemekből, rövid elbeszélésekből épül folyamatosan; anekdoták és legendák váltakoznak a könyv lapjain.

 

Műsor: Intermezzo

Kezdés: szerda 16:00

Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top