ÖNÁLLÓ ESTJÉRŐL MESÉL GUBÁS GABI A REGGELI EXPRESS-BEN

 

A Reggeli Express vendége szerdán Gubás Gabi, Jászai Mari-díjas színművész, aki 2021-ben kapta meg az év színésznőjének járó Arany Medál-díjat. A beszélgetés apropója Gubás Gabi önálló estje, a Teljes lényeddel című előadás, amelyben Polcz Alaine egész életén kísérli meg a hallgatóságot végigvezetni, egészen fiatal korától az utolsó napokig. Mindez a Thália színház Arizona Stúdió színpadán.

 

Polcz Alaine (Pszichológus, tanatológus, a Hospice Alapítvány alapítója) a legnagyobb hatású alkotó asszonyok közé tartozik. Írásaival tudatosan dolgozta fel újra és újra a vele történteket, s tette ezt úgy, hogy finoman kézen fogva tanítja meg olvasóját élni, túlélni s meghalni. A színházi est pont erre az attitűdre koncentrál, és épésről lépésre vezetni a nézőt azon az úton, amelynek a végén mindannyian elsajátíthatjuk azt a különleges valamit, – nevezzük „élettechnikának”- amit egyedül Polcz Alaine adhat nekünk.

Bármennyire is sötét témának gondoljuk az emberi bukást, szenvedést, a halált és a gyászt, Polcz Alaine nagyon fontos dologra világít rá. Mégpedig arra, hogy minden az emberért van. Minden azért történik velünk, hogy többek lehessünk, és valami jobb felé mehessünk. Inspiráló, erőt adó, példamutató életút az övé. Aki olvassa a könyveit, úgy érezheti rálelt egy forrásra, amelyből saját életéhez energiához juthat. Polcz Alaine fáradhatatlanul tette fel kérdéseit a világ legegyszerűbb és legbonyolultabb kérdéseire, amiket szinte mindenki feltesz az életben. Jelentős különbség az ő esetében az, hogy ezekre a kérdésekre a legtöbbször válaszokat is talált.

Életművének megismerésével az olvasó és hallgatóközönség utakat fedez fel, reményt, vigaszt, erőt és megoldásokat kap saját életének tekintetében. Rendet teremt a rendetlenségben. Különleges gondolkodásmódja egészen forradalmi volt, aminek alapját az a felismerés adja, hogy minden tragédiát és veszteséget képes az ember maga javára fordítani. Kikezdhetetlen őszinteséggel tárja fel saját életének minden fájdalmas epizódját úgy, ahogy az ember csak a legjobb barátaival beszél. Polcz Alaine közösséget képes kovácsolni, aminek a közös nevezője nem más, mint a közös emberi sors. Emberek vagyunk, és itt kell tudnunk boldogulni. És ehhez Polcz Alaine minden segítséget meg is ad.

Műsor: Nyitány
Adás: 2022.01.26.
Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top