OKTÓBER 8. A DALSZERZŐK NAPJA

Október 8-án ünnepeljük a Dalszerzők Napját – mindazokat a zeneszerzőket és szövegírókat, akiknek kedvenc dalainkat köszönhetjük. Erről beszélgettünk Szentpáli Roland tubaművész, zeneszerzővel, a Dalszerzők Napja egyik nagykövetével a Papagenoban. 

 

Az első Dalszerzők Napját 2018-ban, az Artisjus Egyesület kezdeményezésére ünnepelték meg. Az Artisjus kezdeményezésének célja, hogy ezen a napon nagyobb figyelmet szenteljünk annak a 13 ezer magyar dalszerzőnek, akik nélkül ma Magyarországon nem lenne ennyi jó zene, és nem születnének új dalok. 

Az idei év témája: A dal erőt ad. Reprezentatív kutatással azt vizsgáltáa szervezők, hogy a krízisben, mint amilyen a COVID, a zene hogyan segít. A kutatási eredmények azt támasztják alá, hogy a zene valóban erőt ad. A téma mellé 4 nagykövet állt: Molnár Ferenc Caramel, Németh Alajos (Lojzi), Schoblocher Barbara és Szentpáli Roland. A téma feldolgozását egy zenében jártas pszichológus szakértő, dr. Kőváry Zoltán (ELTE egyetemi docens) is segítiSzentpáli Roland 12 éves korában kezdett euphoniumon (bariton tubán) játszani, majd egy évvel később már tubán folytatta a zenetanulást. A Zeneművészeti Főiskola elvégzése után rengeteg hazai és külföldi versenyen vett részt, több nemzetközi ösztöndíjat is nyert.  

Szentpáli Roland zeneszerzőként is nagyon aktív. Sokféle stílusban komponál számos művet tubára, kamaraegyüttesre és nagyzenekarra is. Első szóló CD-je “I Killed my Lips” négy saját kompozíciót is tartalmaz. Szólista és zeneszerzői elfoglaltságai mellett, jelenleg a Nemzeti Filharmonikus Zenekar tubása. Számos felkérésnek eleget téve rendszeresen tart mesterkurzusokat az USA-ban, Dél-Amerikában, Japánban és Európa országaiban. 

Back To Top