NYITOTT TEMPLOMOK HÉTVÉGÉJÉTŐL AZ ÓVODAI BEILLESZKEDÉSIG A NYITÁNYBAN

A hétfői Nyitány Reggeli Expressz rovatában a szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje lesz a téma. A Klasszik Anekdotákban ebben a hónapban Kodály Zoltán életéről, munkásságáról beszélgetünk. A Könyvjelzőben pedig olyan kiadványokat ajánlunk kisgyermekes szülőknek, amelyek segítik az óvodai beilleszkedést. Tartsanak velünk!

 

A LISZT FERENC KAMARAZENEKAR IS FELLÉP A SZENTENDREI NYITOTT TEMPLOMOK HÉTVÉGÉJÉN

A Ferenczy Múzeumi Centrum összművészeti fesztiválján szeptember második hétvégéjén kitárják kapuikat a szentendrei templomok a zenei, irodalmi, egyházművészeti, építészeti és képzőművészeti programok előtt. A festők és templomok városának felekezetei és kulturális intézményei tartalmas és felemelő eseményeket kínálnak a Nyitott Templomok Hétvégéjén. Szeptember 10-én a Keresztelő Szent János-templomban a Liszt Ferenc Kamarazenekar tagjai, Horváth Róbert, Kovács Attila (hegedű), Németh-Izsák Ilona (brácsa) és Lukácsházi György (cselló) Händel, Vivaldi, Haydn, Mozart, Boccherini, Toselli és Weiner műveiből összeállított műsorral várják a közönséget. A Reggeli Expresszben Szerémi Nóra Horváth Róbert hegedűművésszel beszélget a programról.

 

KODÁLY ZOLTÁN A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

Hogyha már az első szeptemberi hétfőnél tartunk, érdemes megismerkedni annak a személynek a gyermekkorával és diákéveivel, akinek a nevével a magyar zenepedagógiában, különösen az elmélet terén talán a leggyakrabban találkozunk. Ő pedig nem más, mint Kodály Zoltán. Az ősz első hónapjában végig a magyar zeneszerző munkásságával foglalkozunk. Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője mesél Kodály diákéveiről, a gyermekkoráról, és arról is, miként került Kodály a Zeneakadémiára.

 

ÓVODAKEZDÉS – MESEKÖNYVEK A BEILLESZKEDÉSHEZ

A Könyvjelző rovatban ezúttal olyan könyvekről lesz szó, amelyek hasznosak a kisgyermekes szülőknek az óvodakezdéshez. Sok apróságnak nehéz lépés egy új közösségbe beilleszkedés. Biztosan sokaknak ismerősek a félelmek: Vajon kedves lesz az óvónéni? Lesznek majd új barátok? Miért nem lehetek inkább Anyával, Apával? Minden gyermek átél hasonlókat, de egy jó mesével, történettel, könnyebb meglépni ezeket a nagy lépéseket is, mert oldják a szorongásukat, és támogatják, hogy könnyen menjen a beilleszkedés, az óvodai szabályok elfogadása. A Pagony Könyvkiadó csokorba szedte azokat a kiadványokat, amik segítséget nyújthatnak a legkisebbeknek. Vinczellér Katalin gimnáziumi tanárral, a kiadó munkatársával ezekről a könyvekről beszélgetünk.

 

Műsor: NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.05.

Back To Top