NEMZETI VÁGTA, KÖNYVFESZTIVÁL ÉS RAJNA MARTIN A NYITÁNYBAN

 

A csütörtöki Reggeli Expresszben a Nemzeti Vágta lesz a téma. Ezt követően a 27. Nemzetközi Könyvfesztivál programjairól kérdezzük az esemény sajtófőnökét. A Nyitány harmadik részében pedig Rajna Martinnal beszélget Szerémi Nóra.

 

PATKÓDOBOGÁSTÓL LESZ HANGOS A HŐSÖK TERE A HÉTVÉGÉN

Az idén 15 éves Nemzeti Vágtát október 1–2. között tartják a Hősök terén. Az idén jubileumát ünneplő rendezvény különleges programokkal várja a nézőket. A múltidézés, a 15 év legszebb pillanatainak felelevenítése mellett a jövő lovas generációja kapja a főszerepet. Az idei Vágta középpontjában a gyerekek és a fiatalok lesznek, a cél pedig a hagyományaink továbbörökítése, valamint a lovas sportok, a lovaglás népszerűsítése a következő nemzedék számára. A hétvégén lesz történelmi lovasgála, jótékonysági sztárfutam, és 1848-49-es csatajeleneteket is láthatnak a résztvevők. A Nemzeti Vágta programjáról Szotyori Nagy Kristóffal, a Magyar Lovassport Szövetség Díjugrató Szakágának elnökével, versenyigazgatóval beszélget Szerémi Nóra.

KEZDŐDIK A 27. NEMZETKÖZI KÖNYVFESZTIVÁL

Szeptember 29-től október 2-ig tart az immáron 27. alkalommal megrendezésre kerülő Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál, amely a nemzetközi könyves világ jegyzett eseménye, a térség meghatározó szakmai és kulturális fóruma. Az idei Fesztivál a Millenárison 130 kiállítóval, több mint 40 külföldi szerzővel, 150 programmal és közel 400 dedikálási lehetőséggel várja látogatóit a Parkban, a Fogadóban, az Üvegcsarnokban, az Európa Ponton és a Nemzeti Táncszínházban. A Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál hagyományosan vendégül látja a világ legrangosabb íróit, költőit. Az idei fesztivál díszvendége a Nobel-díjas Szvetlana Alekszijevics, aki Budapest Főpolgármesterétől átveszi a Budapest Nagydíjat is. A Nyitányban a fesztivál sajtófőnöke, Szakonyi Péter részletezi a programot.

RAJNA MARTIN KÜLFÖLDI SIKEREI

Rajna Martin a fiatal magyar karmestergeneráció egyik legkiemelkedőbb tehetsége, nemzetközi hírű szólisták elismert partnere. 2021-től a Győri Filharmonikus Zenekar vezető karmestereként dolgozik. 2018-ban Junior Prima Díjban részesült, 2021-től az Eötvös Péter Kortárs Zenei Alapítvány mentorált karmestere, 2022-től a Német Zenei Tanács „Forum Dirgieren” program ösztöndíjas karmestere és a Lucern Fesztivál Akadémia Conducting Fellowship program nyertese. A napokban tért haza Svájcból, ahol két hetet töltött a fesztivál résztvevőivel.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.29.

Back To Top