MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA, DEBUSSY ÉS MÖRK LEONÓRA ÚJ KÖNYVE A HÉTFŐI NYITÁNYBAN

 

A hétfői Nyitányban a Reggeli Expressz vendége Dr. Török Róbert lesz, aki a Múzeumok éjszakája budapesti programjairól árul el részleteket. A Klasszik Anekdotákban Debussy Egy faun délutánja lesz a téma. Kilenc óra után pedig a Könyvjelző rovatban Mörk Leonóra új könyvéről beszélgetünk, amely izgalmas időutazást ígér az olvasóknak. Tartsanak velünk minden hétköznap reggel 7-től!

 

20 ÉVES A MÚZEUMOK ÉJSZAKÁJA! AZ ÉJSZAKA, AMIKOR MINDEN ÉLETRE KEL

Országszerte több száz helyszínen, több ezer eseményt kínál az idei, június 25-ére
meghirdetett Múzeumok Éjszakája. Idén Szolnok lesz a kiemelt helyszín, ahol 23 intézményben szerveznek programokat. Ebben az évben a kiállítóterek és gyűjtemények újra teljes erőbedobással koncertekkel, tárlatvezetésekkel, interaktív eseményekkel, családi programokkal, valamint számos meglepetéssel készülnek arra, hogy felejthetetlenné tegyék ezt a varázslatos nyárestét. Az idei tematika az Újragondolt hagyományok lesz. A Reggei Expresszben a budapesti programokról Dr. Török Róberttel, a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum igazgatójával, a Múzeumok Éjszakája szervező csapatának tagjával beszélget Szerémi Nóra.

EGY FAUN DÉLUTÁNJA A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

A Klasszik Anekdotákban ezúttal Claude Debussy Egy faun délutánja című művéről beszélget Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője és Szerémi Nóra. Debussyről már szó esett Paul Dukas A bűvészinasa kapcsán is. Ez a mű Debussy egyik legismertebb szimfonikus költeménye. Szó lesz arról, hogy miért vált ez a zenemű ennyire ikonikussá annak 1894-es bemutatója után, valamint arról, mi adja a zenemű fülledt, nyárias hatását.

ASSZONYOM, ÉDES ÚRNŐM

A Könyvjelző rovat vendége Mörk Leonóra író, újságíró, szerkesztő és műfordító. Cikkei többek között az Elle-ben és a Nők Lapjában olvashatók. Első regénye a 2009-ben megjelent Az utolérhetetlen Mr. Yorke, amelyet azóta újabbak követtek. Olyan könyveket szeret írni, amilyeneket olvasni is: több idősíkon játszódó történeteket, ahol a múlt és a jelen összefonódik, és a hasonlóságok nyomán magunkra ismerhetünk. Ezúttal legújabb könyvéről, az Asszonyom, édes úrnőm című regényről kérdezi Szerémi Nóra, melynek különlegessége, hogy akár napjainkba való áthallásokat is felfedezve olvashatjuk a 17. században játszódó, magyar vonatkozásokkal is rendelkező regényt. Világjárvány, a másság kigúnyolása ma is előfordul, és nem volt ez másként pár száz évvel ezelőtt sem. A szerelem és a család fogalma minden társadalmi nyomás ellenére akkoriban sem csak egyfajta lehetett, és – ahogy a könyvből kiderül – boldogság és megelégedettség nemcsak sűrűn járt utakon közlekedhet.

Back To Top