MÚLT HÉTEN NYÍLT MEG A SZEMÉLYESEN/FRISSEN KIÁLLÍTÁS A MŰCSARNOKBAN

 

Az Impresszió rovat témája a múlt héten megnyílt Személyesen/Frissen kiállítás, amely a Műcsarnokban látható. A tárlatról Kucsora Márta festőművészt, a kiállítás egyik művészét kérdezi Bálint Edina.

Bernát András | Dréher János | Elekes Károly | Gál András | iski Kocsis Tibor | Kazi Roland | Kucsora Márta | Mózes Katalin | Regős István

A Frissen kiállítások koncepciója, hogy több művész önálló kiállításait összenyitják. Az így egyesült terek, az átjárható „falak” a festészet, a plasztikai- és médiaművészet szinergiáinak szellemi kaland-élményét kínálják. A mostani már az ötödik ilyen alkalom.

A Műcsarnokot mind jelene, mind története során kettős nyitottság igénye jellemezte: egyszerre figyel a hagyományokat és a kísérleti attitűdöt megjelenítő gyakorlatra, illetve ezeknek az új értékekkel való összeillesztésére. Ezt a törekvést erősíti térstruktúrája, a kiállítóterek egymáshoz simuló sora. Mostani tárlatuk célja is az, hogy rendszerként újraértelmezze az alkotó folyamatokat térben és időben. A kiállítóterekben kivétel nélkül olyan műegyüttesekkel találkozhatunk, amelyek összegzik egy-egy alkotó közelmúltbeli munkásságát. Ez segíti a befogadó közönséget is, hogy az egyre sebesebben változó világban akár a legváratlanabb, műfajok közötti átjárókra találhasson, falakon hatolhasson át.

Az egyik kiállító művész Kucsora Márta, akinek Incepció – Az anyagot formáló gondolat című kiállítását láthatjuk. Kucsora Márta kiállítása monumentális. Monumentális méretek, monumentális érzékelés, monumentális hatás. Absztrakt művei grandiózus léptékkel hívják a nézőt a mozgásra, a megfigyelésre, a képbe zuhanásra. Munkássága úttörő mind az érzékelést és fizikai törvényeket lebontó absztrakció megfogalmazásában, mind a modern festőnők művészeti kommunikációjában. Az alkotó az utóbbi évtizedekben egyre távolabb szakad a mindennapok felismerhető gesztusainak és jelképeinek megformálásától. Ahogy növekszik vásznainak mérete, úgy veszi át a szerepet a nonfiguralitás, az érzéki vibrálás képeiben.

A kiállítás kurátora: Antalffy Péter.

Műsor: Intermezzo
Adás: 2021.12.20.
Műsorvezető: Bálint Edina

Back To Top