MOZDONY, KARMELITA KONCERTEK ÉS HÁZI KENYÉR A NYITÁNYBAN

 

A szerdai Reggeli Expresszben az Óbudai Egyetem Kutatók Éjszakája izgalmas programjairól beszélgetünk. A Hangjelek rovatban a Karmelita koncertsorozatára invitáljuk hallgatóinkat. A Nyitány harmadik részében pedig az otthoni kenyérsütés kerül a fókuszba, Szabi a Pék elmondja, hogyan érdemes nekiállni a házi kenyér elkészítésének.

 

BENÉZHETEK A MOZDONYBA? – KUTATÓK ÉJSZAKÁJA AZ ÓBUDAI EGYETEMEN

Az Óbudai Egyetem izgalmas kísérletekkel, inspiráló előadásokkal, érdekes laborbejárásokkal, szórakoztató bemutatókkal és játékos programokkal vár a Kutatók Éjszakáján szeptember 30-án mindenkit, aki szeretné megismerni a különböző tudományterületek titkait. A rendezvény alkalmából a látogatók betekinthetnek a Mozdony Kertben kiállított V43-as mozdony belsejébe is. Megnézhetik és ki is próbálhatják a vezetőállást. A rendezvény alatt az egyetem munkatársai rövid ismertetőt tartanak a mozdony múltjáról, a vezetőállás felépítéséről, a mozdony technikai érdekességeiről. A rendezvényen emellett lesz újgenerációs robotika és hidrogénmeghajtású autó is. A programokról a Reggeli Expresszben Dr. Kopják Józseffel, az Óbudai Egyetem Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar Hidrogén Technológiák és Ipari IOT tanszék tanszékvezetőjével beszélget Szerémi Nóra.

KARMELITA KLASSZIKUS ZENEI KONCERTSOROZAT

A 2018 végén létrejött Várkapitányság több kiemelt hazai helyszín megújítását végzi, ők valósítják meg a Nemzet Hauszmann Programot – amelynek célja, hogy a Budavári Palotanegyed ismét visszanyerje századfordulós arcát –, de hozzájuk tartozik Budapest egyik kedvelt kulturális helyszíne, a Várkert Bazár is. A Karmelita épületegyüttes megújult templomterében idén is folytatódik klasszikus zenei koncertsorozatuk, szeptember 23-án pedig Karosi Bálint mutatja be itt a templom új orgonáját. Vendégünk Sikota Krisztina, a Várkapitányság turisztikai és kulturális vezérigazgató-helyettese.

HÁZI KENYÉR – SÜSSÜNK VAGY NE SÜSSÜNK?

Egyre több fórumon, csoportban biztatják a sütni szerető embereket arra, hogy bátran vágjanak bele otthon is a kenyérsütésbe. Az internet tele van jobbnál jobbnak tűnő kenyér recepttel. Van, amelyik házi kovásszal készül, de van csökkentett szénhidráttartalmú házi kenyér recept is. Azonban felmerül a kérdés, hogy valóban olyan finom a házilag készített kenyér? Megéri órákig dolgozni vele? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Szerémi Nóra, akinek vendége az Ízlés szerint rovatban Szabadfi Szabolcs, azaz Szabi a Pék.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.28.

Back To Top