MOST MÚLIK – KIADVÁNY A MAGYAR HOSPICE ALAPÍTVÁNY TISZTELETÉRE

 

Most múlik – Harminc magyar író az emberi méltóságról címmel jelent meg kortárs irodalmi antológia, idén 30. évfordulóját ünneplő Magyar Hospice Alapítvány tiszteletére. 30 év, 30 szerző. Korda Nikolettát, a Magyar Hospice Alapítvány kommunikációs igazgatóját arról kérdeztük, hogy Polcz Alaine, a magyar hospice mozgalom legjelentősebb alakja – akinek írása az antológiában is olvasható – hogyan határozta meg a hospice lényegét?

 

A Magyar Hospice Alapítvány 30 éve segíti komplex ellátással a már nem gyógyítható daganatos betegeket és családjaikat. 30 éve a kórház szakértelmével, de az otthon melegével gondozzák a rákbetegeket és családjaikat az élet végén. Nem szokványosan tekintenek az élet végi folyamatokra – vallják, hogy a hospice nem a halált jelenti, hanem azt, hogy még élünk. Így az ellátás során a hangsúly az emberi méltóság megőrzésére, az élet végének minőségére kerül. Szakszerű fájdalomcsillapítással, ápolással és odafigyeléssel próbálják megszelídíteni a halált.

A Hevesi Judit által szerkesztett kötetben olyan neves irodalmi személyiségek írásait olvashatjuk, mint Esterházy Péter, Grecsó Krisztián, Háy János, Karafiáth Orsolya, Kepes András, Nádasdy Ádám, Polcz Alaine, Rakovszky Zsuzsa vagy Szőcs Géza és még sokan mások.

A Most múlik kötetben 30 magyar író és költő saját hangján szólal meg erről a mai napig sokszor elhallgatott időszaknak a drámaiságáról és jelenlevőségéről. Ugyanakkor ez a 30 irodalmi alkotás nem pusztán a halálról szól, mint ahogyan a Magyar Hospice Alapítvány munkája sem: a művek az emberi méltóság különféle aspektusait járják körbe, elsősorban, ám nem kizárólag az élet végén. – olvasható a Most múlik című kötet ajánlójában.

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top