MISS DAISY SOFŐRJE A BELVÁROSI SZÍNHÁZBAN

 

Alfred Uhry amerikai drámaíró Pulitzer-díjas története, a Miss Daisy sofőrje, a ’40-es évek Atlantájába kalauzolja a nézőket, ahol a zsidó származású nyugdíjas tanárnő, Miss Daisy Werthan éli magányos, ám annál aktívabb életét.

 

Az idős nő biztos abban, hogy mindent el tud intézni egyedül – így számos balesete után az autóvásárlást is –, és mivel stílusa nem éppen barátságos, a környezete nem siet a segítségére. Ekkor kerül mellé sofőrként az afro-amerikai Hoke Colburn, Daisy fiának megbízásából. A kapcsolatuk nem indul zökkenőmentesen, ám az évek során barátsággá alakul. A történet 1948 és 1973 között kíséri nyomon Miss Daisy és Hoke Coleburn különös barátságának történetét, amelyet 1989-ben ismerhetett meg a világ.

A Miss Daisy sofőrje egyébként az első része Alfred Fox Uhry Atlanta-trilógiájának és 1988-ban elnyerte a Pulitzer -díjat dráma kategóriában. Az eredeti film, amelynek forgatókönyvét maga Uhry írta saját színdarabjából, azóta klasszikussá vált, és három Golden Globe mellett négy Oscar-díjat is kiérdemelt. A Miss Daisy sofőrje egy elgondolkodtató és szívmelengető történet arról, hogy az elutasítás méltatlanul egyszerű, és nem egyenlő a függetlenséggel, valamint, hogy a barátság köteléke miként lépheti/élheti túl az idő kihívásait.

Ha esélyt adunk egymásnak, hogy megértsük a másikat, meg fogjuk ismerni az ő történetét is. Ha képesek vagyunk kilépni a saját előítéleteink fogságából, könnyen kibontakozhat előttünk egy másik személyiség, aki ugyanúgy érez, mint mi, ugyanúgy szeret, fél, örül, sír, vágyakozik, elbukik és sikereket ér el.

A színpadi adaptációt Dicső Dániel rendezi a Jászai Mari-díjas Egri Mártával, Kálid Artúrral és Pál Tamással a főszerepben. A Veres1 Színház produkcióját a Belvárosi Színházban láthatjuk november 24-n. Egri Mártát arról is kérdeztük a Papagenoban, az eredeti film kapcsán milyen élményei vannak?

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top