MINDSZENTY BÍBOROS EGYKORI BÖRTÖNÉBEN TEHETÜNK LÁTOGATÁST

 

A Reggeli Express vendége szerdán Kovács Gergely, a Magyarországi Mindszenty Alapítvány képviselője – február 24-én ugyanis újra lehetőségünk lesz belépni a volt Conti utcai börtön területére, és felkeresni azokat a cellákat és helyszíneket, ahol Mindszenty bíboros raboskodott.

Tiszteletre méltó Mindszenty József, Esztergom érseke, Magyarország utolsó hercegprímása, bíboros, a magyar katolikus egyház egyik legnagyobb 20. századi alakja, üldözték a nyilasok és a kommunisták egyaránt. Életútja bebizonyította, hogy a Rákosi-korszak és a nyilas diktatúra természetéből adódóan az egyház csak elvtelen, erkölcstelen és megalázó kompromisszumot tudott volna kötni, ennek pedig a bíboros sziklaszilárdan ellenállt.

A már életében szentnek tartott bíboros máriacelli és később esztergomi sírját körülveszik a zarándokok. Virágok, koszorúk, nemzeti színű szalagok díszítik nyughelyét. A magyar nemzeti kormány 1956. október 31-én megállapította, hogy a Mindszenty bíboros ellen 1948-ban emelt vádak minden törvényességet nélkülöztek. 1990. május 18-án a szabaddá vált magyar bíróság kimondta a koncepciós per semmisségét. A hercegprímás teljes jogi, erkölcsi és politikai rehabilitálására Erdő Péter bíboros kérésére 2012 márciusában került sor. A bíboros széleskörű tiszteletét jelzik az idehaza és a világ számos városában róla elnevezett utcák, terek és intézmények. Emlékére szobrok, zeneművek, irodalmi alkotások születtek.

Február 25-én a Kommunizmus Áldozatainak Emléknapján rendhagyó megemlékezést és fotókiállítást rendeznek Mindszenty József bíboros, Endrédy Vendel, Kiss Szaléz, Oloffson Placid és sok más ártatlanul elítélt rabságának helyszínén, a volt Conti utcai börtön közönségtől elzárt sétálóudvarán, a Szent Efrém Férfikar közreműködésével.

A vezetett séták időpontjai: 9:00, 10:00, 11:00, 13:00, 14:00, 15:00

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.02.23. 7:00

Back To Top