“MI ÉS ŐK” – ÁTLÁTSZÓ HANG ÚJZENEI FESZTIVÁL

 

Az Átlátszó Hang Újzenei Fesztivál az újzene sokszínű és innovatív világába enged betekintést, és teszi átláthatóvá azt új füleknek is. A 2022-ben a „Mi és Ők” mottó köré szerveződő januári fesztivál programjai európai országok és a magyar művészeti élet kapcsolatra fókuszál.

 

A fesztivál célja idén is új módszerekkel bemutatni, és ezáltal szélesebb közönség számára is könnyebben elérhetővé tenni az újzenét, a mai zene avantgárd hagyományaiból táplálkozó irányzatát. 2022-ben a kilencedik fesztivál várja az érdeklődőket, ám ezúttal csak néhány napra.

A januári hangversenyekből, kiállításból és filmklubból összeálló program egyfajta pihenőévként is felfogható, ugyanis 2023-ban megújult formában jelentkezik majd a fesztivál. Ezzel együtt most is különleges, eddig itthon még nem hallott, és az Átlátszó Hang jellegéhez, rangjához méltó eseményekkel találkozhatunk.

A hagyományokhoz híven, az év első átlátszó hangjaival idén is a Zeneakadémiai nyitókoncertjén találkozhatnak az érdeklődők. A fesztivál programjai további budapesti helyszíneken, – a Budapest Music Center, Budapesti Francia Intézet, FUGA – Budapesti Építészeti Központ, Három Holló, OMA (Ordinary Music Archives), Trafó Kortárs Művészetek Háza – valósulnak meg, ahol többek között a neves külföldi művészek, valamint a magyar kortárszenei élet ismert szereplői működnek közre. A fesztivált január 23-án Zeneakadémia hangszeres szólistáinak koncertje zárja a Fugában. Az idei évben Horváth Balázs mellett, Dargay Marcell a programok általános kurátora. A BMC könyvtárában kialakított olvasósarokban ezúttal is megismerhetőek az elhangzó művek partitúrái a fesztivál ideje alatt.

Az Átlátszó Hang kapcsán Horváth Balázstól azt is kérdeztük, az idei eseménysorozat szervezésekor mik voltak a legfontosabb szempontok és kiket láthatunk, hallhatunk a a fesztiválon?

Műsor: Papageno
Adás: 2022.01.08.
Műsorvezető: Háver-Varga Mariann

Back To Top