METROPOLISZ A MALADYPE ELŐADÁSÁBAN

 

Extra beszélgetés és vendég is érkezik a Nyitányba szerdán fél kilenc után, Balázs Zoltán Jászai Mari-díjas színész, rendező, a Maladype Színház művészeti vezetője. Szó lesz a 20 éves társulat jelentős eseményeiről, a közös munkáról és a november 13-i Metropolisz című előadásról is.

 

„Akkor jó egy csapat ha képes a változásra, őriz valami sajátos jelrendszert” – Balázs Zoltán.

A 2001-ben alakult, állandó társulattal és alkotótársakkal működő Maladype Színház úgy nevezett független színház, amelynek társulata kizárólag pályázati forrásokból tartja fenn magát.

A Maladype Színház, Balázs Zoltán rendező-művészeti vezető irányításával létrehozott előadásai, amelyek kitartóan vizsgálják a színház különleges minőségeit, komoly szakmai visszhangot kiváltó, új színházi nyelvvel kísérletező produkciók, amelyeket a szakma és a közönség jelentős díjakkal honorált, és amelyek a Maladype társulatát a hazai és a nemzetközi színházi élet egyik legizgalmasabb és legszínvonalasabb független formációjává tették.

Fritz Lang Metropolis című filmje alapján állította színpadra Fehér Ferenc.

A Fritz Lang Metropolis című fekete-fehér némafilmje alapján készülőt táncszínházi előadás rendezője Fehér Ferenc, Lábán Rudolf- és Hevesi Sándor-díjas koreográfus.

Az előadás egyszerre játszódik a jelenben és a jövőben; szól a nagyvárosok forgatagában élő társadalmi rétegek közötti különbségekről, valamint az emberek érzelmei és érdekei közötti válaszfalakról is. A metropolisz átvitt értelemben maga az ember. Itt bontakoznak ki a gondolatai, az érzései, itt kapnak teret kapcsolatai. A nyüzsgő városok kaotikus szervezettsége folyamatos mozgásban van, összeolvad benne a magányos és a társas lét. Fritz Lang 1927-es némafilmje egyértelművé teszi, hogy a Metropolis egy igen különös gépezet, egy élő organizmus, amely lüktet és lélegzik.

Műsor: Nyitány

Kezdés: szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top