MESEBOLT ÉS ARANYECSET – LUKÁTS KATÓ GRAFIKUSMŰVÉSZ MUNKÁI ÁPRILIS KÖZEPÉIG LÁTHATÓK

 

A Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum és az Iparművészeti Múzeum szervezésében április 17-ig látható a Mesebolt és Aranyecset című kiállítás. A tárlat az Art déco egyik legfontosabb magyar mestere, Lukáts Kató grafikusművész motívumvilágát, stílusát, technikáját mutatja be számos ismert alkotásán keresztül.

Lukáts Kató, az Országos Magyar Királyi Iparművészeti Iskola grafika szakán végzett művész az alkalmazott grafika különböző területein alkotott maradandót. Olyan mesekönyvek grafikáit készítette, mint az Iciri-piciri, az Ablak-Zsiráf vagy a Gőgös Gúnár Gedeon, de tervezett bútorintarziát és textileket, ismertek falfestményei, színpadi jelmezei és folyóiratokhoz készült címlaptervei. Tervezői munkái között bankjegyek, bélyegek és bútordekorációk is megtalálhatók. Ugyanakkor a nemzetközi hírnevet a csomagolás területén alkotott művei hozták meg számára, mint amilyen számos bonbonos doboz, például a Stühmer csokoládé jellegzetes csomagolása.

A Mesebolt és Aranyecset kiállítás a Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeumban bemutatott A plakátművészet mesterei / Mestersége: grafikus című grafikatörténeti tárlatsorozatának egyik újabb állomása. A kiállítás betekintést nyújt a grafikusok munkájába, a könyv- és csomagolástervezéstől a megvalósulásig, amelyet gazdag múzeumpedagógiai és szakmai programok, tárlatvezetések kísérnek.

A tárlat egyik kurátorától, Marosi Eszter művészettörténésztől azt is kérdeztük, Lukáts Kató művészetének volt-e központi gondolata, szimbólumok, jellegzetes motívumok, amelyek felismerhetővé tették; beszélhetünk-e alkotói korszakokról, illetve a legkülönbözőbb területek a könyvillusztrációtól a bútortervezésig hogyan jelentek meg az életében?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal

Back To Top