MENDELSSOHN G-MOLL ZONGORAVERSENYE A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

A Klasszik Anekdoták témája hétfőn Mendelssohn 1. zongoraversenyének bemutatója. Békéssy Lili Veronika zenetörténész, a Zenetudományi Intézet munkatársa, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője meséli el a zenetörténet eme eseményét. 

 

 

 

Mendelssohn g-moll zongoraversenyét 22 éves korában komponálta. Bemutatójára 1831 októberében, Münchenben került sor a szerző szólójával, egy nagy jótékonysági koncert keretében, a bajor király jelenlétében. (A siker olyan nagy volt, hogy ráadásképpen a szerzőnek improvizálnia is kellett Mozart Figarójának híres „Non pi? andrai”témájára.)

A zongoraverseny ajánlása Delphine von Schauroth zongoraművésznőnek szól, aki iránt a komponista ezekben az években gyengéd érzelmeket táplált. Delphine csodagyermek volt, a nagyhírű zongoravirtuóz, Kalkbrenner tanítványa; első nyilvános hangversenyét 9 éves korában adta Frankfurtban. Mendelssohn 1830. júniusi, müncheni tartózkodása alatt kelt leveleiben így ír az akkor 17 éves, csodaszép lányról: „Tegnap nagy estély volt P. Kerstorfnál… Hummel négykezes szonátáját általános ováció közepette szépen előadtuk… a lány nagyon jól játszik és nekem, amikor tegnapelőtt először játszottunk együtt (mert már háromszor ment a darab), egészen rendesen imponált.” – „[A játéka] csupa tűz és szellem, előadásmódja erőteljes és könnyed… hogyan is tehetné meg egy fiatal muzsikus, hogy ne lelkesedjen érte?.”

A zeneszerző még ugyanez év decemberében Párizsba vitte magával a g-moll zongoraverseny kéziratát, s Erard kiállítótermében megmutatta Lisztnek, aki zongorához ült, és a komponista legnagyobb ámulatára az alig olvasható kéziratból első látásra végigjátszotta.

Műsor: Nyitány

Kezdés: hétfő 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top