Megújult az újkori palotatörténeti kiállítás

A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége a Budapesti Történeti Múzeum kurátora Rostás Péter, a téma a megújult újkori palotatörténeti kiállítás.

A Budavári Palota újkori történetét bemutató állandó tárlat olyan új izgalmas tárgyakkal újult meg, mint például Sisi, Erzsébet királyné parasztházának oroszlán alakú záróköve, amely múzeum egyik 2020. évi régészeti megfigyelése során került elő, vagy a Habsburg-lépcső rekonstruált, törékenyen szép kariatidája.  


A Budavári Palota az ország történetének egyik emblematikus épülete. Az elpusztult középkori királyi rezidencia helyén 1686-tól, Buda töröktől való visszafoglalásától az 1960-as évekig kísérjük nyomon az épület kiépítését. A kiállítás építészeti tervekkel, fényképekkel, a palota egykori dekorációjának és berendezésének kalandos módon megőrződött emlékeivel és rekonstruált teremrészletekkel mutatja be az újkori palota közel három évszázados történetét. 3D-s animáció, és a legmodernebb digitális technikák teszik érthetővé a palota építési fázisait, a kiállítás több pontján pedig múzeumpedagógiai állomások várják a látogatókat. Olyan érdekes új tárgyakkal újult meg a tárlat, melyek nemcsak szépségükkel nyűgözhetik le a látogatókat, de történetük is érdekes; kiállításba kerülésük mögött komoly kutatómunka, vagy némelykor csak véletlen emberi találkozások állnak.

Back To Top