MEGSZÓLALNAK A MÚZSÁK AZ ÓBUDAI TÁRSASKÖRBEN

 

Megszólalnak a múzsák címmel nyílt meg március 2-án a Hungarikonok című gyűjteményből 25 darabot felvonultató kiállítás Góbi Rita, Hámori Gabriella, Karafiáth Orsolya, Lukács Sándor, Sándor Pál, Tunyogi Henriett és Váczi Eszter közreműködésével az Óbudai Társaskörben. A magyar alkotóktól származó fotók, festmények és szobrok a film és színházi világ képviselőinek – többek között Garas Dezső, Darvas Iván, Törőcsik Mari – személyes relikviáit mutatják be. A kiállításon látható mások mellett Tolnai Klári jelmeze, Váradi Hédi látcsöve, Karády Katalin kiskanalai, Jancsó Miklós pipája és Nemes Jeles László csokornyakkendője.

 

A teljes beszélgetés itt meghallgatható:

A Hungarikon-gyűjteményt Kárpáti Tamás újságíró, műgyűjtő találta ki és hozta létre az utóbbi évtized során, és ma már több mint 150 darabot számlál. Az alapötlet az, hogy jeles személyiségtől – Bartók Bélától Örkény Istvánig, Rubik Ernőtől Albert Flóriánig – származó tárgyakat (sétabotot, zsebórát, ecsetet, futballcsukát, szemüveget, kalapot) kortárs magyar művészek egy-egy műalkotásba foglalják bele, az eredeti tulajdonos szellemisége és saját művészi megközelítésük elegyítésével.

„Fiatal újságíróként többször készítettem interjút idős képzőművészekkel. Így jutottam el többek között Reich Károlyhoz, Barcsay Jenőhöz, Amerigo Tothoz. Tot Alma lányomnak három piciny almát rajzolt – ez volt a gyűjteményem első darabja” – mondja Kárpáti Tamás, akivel a most nyílt kiállítás kapcsán beszélgettünk.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.05.

Back To Top