MEGNYÍLT A FELÚJÍTOTT OPERAHÁZ

 

A Magyar Állami Operaház öt év után, március 12-én ismét megnyitotta kapuit a közönség előtt. Magyarország egyetlen nagy létszámú társulattal rendelkező, kifejezetten operákra, balettekre szakosodott színházának épülete Budapest egyik legjelentősebb 19. századi műemléke.

 

A neoreneszánsz stílusban, Ybl Miklós tervei alapján készült épület belső tereinek kialakításában egykor olyan neves magyar művészek működtek közre, mint Than Mór, Lotz Károly és Székely Bertalan. Pest-Budán 1837 óta a Nemzeti Színház adott otthont a zenés drámai műfajnak, majd 1872-ben létrejött az a bizottság, amely a felépítendő operaház helyét volt hivatva kijelölni. 1873-ban a belügyminiszter versenytárgyalást írt ki az épület megépítésére, ezt Ybl Miklós terve nyerte meg.

Az építkezés 1875-ben kezdődött el és kilenc évig tartott. A Magyar Királyi Operaház ünnepélyes megnyitására 1884. szeptember 27-én került sor I. Ferenc József magyar király jelenlétében. A nyitó díszelőadáson a Bánk bán első felvonását, a Hunyadi László nyitányát és a Lohengrin első felvonását adták elő Erkel Ferenc vezényletével.

1888–1891. között az intézmény igazgatója Gustav Mahler volt, az ő nevéhez fűződik a társulat első „aranykora”. Az első világháború kitörése után az Operaház bezárt, majd a két világháború között Radnai Miklós és Márkus László igazgatók felvirágoztatták. A második világháborút követően, 1945 márciusában ismét megnyitotta kapuit az akkor már Magyar Állami Operaház. 1951-től az Operaházhoz csatoloták a Városi Színházat, amely 1953-tól az Erkel Színház nevet viseli.

Az operatársulat mellett a ház ad otthont a Magyar Nemzeti Balettnek is. Az Andrássy úti játszóhely közel öt évadon át tartó teljes felújítása után idén márciustól a régi fényében, de a legkorszerűbb technikával várja közönségét régi és új produkciókkal. A nyitóünnepségen a Hunyadi László csendült fel az Ybl palotában.

A nagyközönség március 15-től angol és magyar nyelvű vezetett túrákon ismerkedhetnek meg a felújított Operaházzal. Ókovács Szilvesztert, az Operaház főigazgatóját arról is kérdeztük, melyek voltak a legfontosabb átalakítások, és a következő hetekben milyen előadásokat láthatunk, hallhatunk az Operaházban.

PAPAGENO – Háver-Varga Mariannal
Adás: 2022.03.19.

Back To Top