MEDTNER DARABOK A KAMARAZENE KARNYÚJTÁSNYIRA SOROZATBAN

 

December 28-án, a Zeneakadémián, Kamarazene karnyújtásnyira című sorozatban, az éppen hetven esztendeje elhunyt orosz zeneszerző és zongoraművész, Nyikolaj Karlovics Medtner (1880–1951) életművéből hallhatunk válogatást Mondok Yvette szoprán, Lajkó István zongoraművész és Oláh Vilmos hegedűművész közös koncertjén.

A sokáig inkább csak Szkrjabin- és Rahmanyinov-kortársként emlegetett, de mára az egyik legjelentősebb orosz zongoraszerzőként számontartott posztromantikus komponista szerzeményei közül három hangzik majd fel a koncerten.

Medtner öt évesen kezdte zongoraóráit, és húsz évesen végzett a Moszkvai Konzervatóriumban. Első f-moll zongoraszonátája megjelenésével először idősebb kortársa, Szergej Rahmanyinov látókörébe került, aki egész életében Medtner barátja maradt, mindvégig támogatva Medtner zeneszerzői munkásságát. Művei között egyébként szerepel tizennégy zongoraszonáta, három hegedűszonáta, három zongoraverseny, egy zongoraötös, valamint 108 dal, köztük két jelentős énekhangmű.

Lajkó István zongoraművész 2007-ben szerzett kitüntetéses diplomát a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem zongora szakán Falvai Sándor és Szokolay Balázs növendékeként, majd felvételt nyert a Zeneakadémia Doktori Iskolájába, ahol doktori fokozatát 2014-ben szerezte meg. Számos hazai és nemzetközi versenyen ért el kiemelkedő helyezést, például a Szófiában megrendezett Nemzetközi Liszt-Bartók-Ligeti Zongoraversenyen nyert nagydíjat, első díjat és két különdíjat. Vendégszerepelt Európa több országában, valamint Kínában és az Egyesült Államokban is. 2010-ben Junior Prima Díjjal tüntették ki.

Lajkó Istvántól azt is kérdeztük, mitől különleges, egyedülálló Medtner dallamvilága; zongoraművészként mi vonzza ehhez az életműhöz és mely darabok hangzanak majd fel a koncerten?

Műsor: Papageno
Adás: 2021.12.18.
Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top