MAYERLING A MEGÚJULT OPERAHÁZBAN

 

Az Operaház március 14-től újra műsorára tűzi Mayerling című balettet, amelynek egyik női főszereplője – hiszen 3-as szereposztásban látható – Felméry Lili, az Operaház Harangozó Gyula-díjas magántáncosnője, a pénteki Opera Extra vendége. Ez a balett már az oly régóta várt megújult, megszépült Operaházban lesz látható. A balettművészt a darabról, az általa megformált Vetsera Máriáról kérdezi a műsorvezető, Szerémi Nóra.

Kenneth MacMillan negyedik egész estés balettje az osztrák trónörökös és szeretője tragikus történetét meséli el: Rudolf főherceg és Vetsera Mária 1889-es kettős öngyilkosságát a koreográfus a két főhősre nehezedő társadalmi, politikai és személyes nyomás tükrében egy rendkívül megrázó előadásban dolgozta fel, mely sokak szerint a legkiemelkedőbb munkája. A balett zenéjét John Lanchbery egy olyan világhírű magyar zeneszerző műveiből válogatta, aki több darabot is komponált Erzsébet császárné és királyné (Sisi) számára. Rudolf szerepe a balettirodalom egyik leginkább emberpróbáló kihívása: pszichológiai és érzelmi összeomlását hét kivételesen intenzív pas de deux mutatja meg.

MacMillan a Mayerlinggel szakított a 19. századi konvenciókkal, és egy olyan balettet alkotott, amely jobban megfelel korunk keményebb realizmusának.

A görög nemesi származású Vetsera Mária Bécsben, nemes kisasszonyok nevelőintézetében tanult, és rajongott a lovassportokért. Édesanyja, Vetsera Heléna bárónő beszámolója szerint Rudolf trónörökössel is lóversenyen, a bécsi derbin ismerkedett meg 1888 tavaszán. A fiatal lány szerelmes lett a koronahercegbe, és minden elképzelhető trükköt bevetett, hogy felhívja magára a főherceg figyelmét, pedig akkor már Braganza hercegnek, Rudolf egyik jó barátjának a jegyese volt. Szerelmét 1888. november 5-én Larisch grófnő kíséretében látogathatta meg először a Hofburgban. Több titkos találkozó után, a következő évben, január 28-án, délelőtt Larisch grófnő ismét Rudolf lakosztályába kísérte. Útja onnan vezetett a mayerlingi vadászkastélyba, ahol 30-án a trónörökössel együtt holtan találták. Földi maradványait a heiligenkreuzi apátság temetőjében titokban helyezték sírba. De ott sem nyugodhatott. Sírját a II. világháborúban, majd 1991-ben is feldúlták, végül1993-ban újratemették.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.03.04.

Back To Top