MATISSE KIÁLLÍTÁS, KODÁLY ÖRÖKSÉGE ÉS A DARÁZS PREMIERJE A NYITÁNYBAN

 

A hétfői Reggeli Expresszben a Szépművészeti Múzeum Matisse kiállítására invitáljuk hallgatóinkat. A Klasszik Anekdotákban Kodály Zoltán örökségéről beszélget Szermi Nóra Békéssy Lilivel. A Nyitány harmadik részében pedig egy premierről beszélgetünk, a Kristály Színtérben mutatják be pénteken a Darázs című darabot.

 

A GONDOLATOK SZÍNE – MATISSE KIÁLLÍTÁS A SZÉPMŰVÉSZETIBEN

Első alkalommal találkozhat a magyar nagyközönség Henri Matisse műveivel átfogó, reprezentatív kiállításon a Szépművészeti Múzeum október 16-áig nyitva tartó tárlatán. A párizsi Pompidou Központtal együttműködésben megvalósuló, több mint 150 művet felvonultató kiállítás 8 kronologikus-tematikus szekcióban mutatja be Matisse munkásságát a korai alkotásoktól egészen az ötvenes években készített művekig, az életmű olyan központi jelentőségű kérdéseit érintve, mint a vonal és a szín viszonya vagy az enteriőr és az alak összefüggései.

A Szépművészeti Múzeum kiállítása a matisse-i életmű műfaji sokszínűségét is megvilágítja, ugyanis a mintegy 30 festményen túl egyedi és sokszorosított grafikai alkotások (különös tekintettel a művészkönyvekre és borítótervekre), és 17 szobor is helyet kapott a tárlaton. A kiállítás külön szekcióban mutatja be a művész késői fő művéhez, a vence-i dominikánus kápolnához készített monumentális üvegablakterveit. A tárlat katalógusában külföldi és hazai szerzők tanulmányai mellett Matisse saját írásaiból is közölnek válogatást, amelyeknek egy része első alkalommal jelenik meg magyar fordításban. A tárlat kurátorával, Fehér Dáviddal, a Szépművészeti Múzeum művészettörténészével beszélget Szerémi Nóra.

KODÁLY ZOLTÁN ÖRÖKSÉGE A KLASSZIK ANEKDOTÁKBAN

Ebben a hónapban kicsit megismerkedhettünk Kodály Zoltán iskolájának, életútjának egyes részleteivel, hogy hogyan került kapcsolatba a zenével, hogy milyen feltételek mellett került a Zeneakadémiára, milyen tanulmányokat végzett. Múlt alkalommal pedig egy-egy tanítványát említettük, Járdányi Pált, Szabolcsi Bencét és Vargyas Lajost. Arról még azonban kevés szó esett, hogy ő hogyan tanított. Csak felvillantottuk, hogy tanítványai egy része nagyon sokat tudott profitálni a Kodály-féle tanításból. Ez alkalommal Békéssy Lili, a Klasszik Rádió zenei szerkesztője mesél arról, hogyan él tovább Kodály Zoltán öröksége a mai napig a zeneművészetben.

 

DARÁZS PREMIER A KRISTÁLYBAN

Létezik egy bizonyos darázsfajta, ami csípésével olyan erős idegmérget juttat áldozata szervezetébe, hogy az percekre lebénul. Állítólag ez a csípés okozza az egyik legnagyobb és legelviselhetetlenebb fizikai fájdalmat. Fiatalkori traumák is lehetnek ennyire fájdalmasak? Mi mindenre vagyunk képesek, hogy szabaduljunk tőlük? Fordulatokkal teli, lebilincselő krimi, amelyben bekúszik bőrünk alá a lényegi mondanivaló, a bullying, azaz az iskolai zaklatás. A Darázs az angol írónő, Morgan Lloyd Malcolm nagysikerű regényének színpadi változata. Két iskolai barátnő húsz év után újra találkozik. Nem is alakulhatott volna különbözőbben az életük, mégis van, amiben hasonlítanak egymásra, ami összeköti őket. Az egyik nem igazán akar semmit a másiktól, a másik nagyon is akar valamit. A segítségnyújtásból bosszúhadjárat lesz, a negédes small talkból kegyetlen pszichothriller. A darabot szeptember 30-án, pénteken mutatják be a Kristály Színtérben, majd szombaton is láthatjuk Ördög Tamás rendezésében. A két egykori barátnő szerepében Kiss-Végh Emőke és Sodró Eliza brillírozik. A darabról Kiss-Végh Emőke színésznővel beszélget Szerémi Nóra.

NYITÁNY – Szerémi Nórával
Adás: 2022.09.26.

Back To Top