MARGIT, A HAZÁNAK SZENTELT ÁLDOZAT – OPERA A MARGITSZIGETEN

A Coopera összefogásában a Magyar Művészeti Akadémia, a magyarországi Domonkos Rend, Szokolay Sándor szellemi örökösei támogatásával készül a Margit, a hazának szentelt áldozat” című opera, amelynek célja megemlékezni a Domonkos Rend magyarországi letelepedésének 800. évfordulójáról és a szerző születésének 90. évfordulójáról.

Az előadás rendezője Gemza Péter, a Csokonai Színház igazgatója, akitől azt is kérdeztük a Papagenoban, mi volt a számára legörömtelibb kihívás az opera rendezése kapcsán; a kilencvenes években már bemutatott darabból volt-e olyan elem, amit feltétlenül be akart emelni a mostani koncepcióba; igazi sztárparádé jellemzi a szereplőket, hogyan könnyítik meg ők a rendező munkáját?

A középkori Margit-legenda alapján készült „Margit, a hazának szentelt áldozat” színpadon egyesíti a szerző 90-es évekbeli műveinek két fő irányát; tematikája egyszerre szakrális és magyar. A misztérium-opera címszereplője Árpád-házi Szent Margit, akit édesapja IV. Béla, felajánlott Istennek, ha megmenti az országát a tatároktól. A főhős vállalja a még születése előtt neki szánt küldetést. Az operában annak az útnak állomásait követhetjük végig, melynek során a domonkos rendi apáca Margit áldozata beteljesedik.Az 1995. december 21-én az Erkel Színházban bemutatott kétfelvonásos „misztérium operájáról” (szövegkönyv: Nemeskürty István Ráskai Lea Margit legendája alapján) Szokolay Sándor így írt: „A nemzet morális megszólítása régóta foglalkoztat.” A mű megjeleníti a Domonkos Rend lelkiségének fontos elemeit: a világosság és az igazság hirdetését is. A misztérium-operát 2021. szeptember 8-án a Margitszigeti Szabadtéri Színpad mutatják be újból. Közreműködik a Kossuth- és Liszt-díjas Kovács János, aki a produkció művészeti tanácsadója, a bemutató karmestere pedig Cser Ádám, a Miskolci Nemzeti Színház zeneigazgatója. A produkcióhoz zenei tanácsadóként csatlakozott Bátor Tamás, a Müpa koprodukciós igazgatója, operaénekes, aki mindemellett Béla király szerepét is énekli majd ebben a rendezésben, épp úgy, mint a Szokolay-mű 1995-ös bemutatóján. Az előadás mellé állt a Nemzeti Filharmonikus Zenekar és a Kodály Kórus Debrecen is. A címszerepet a Junior Príma-díjas Horti Lilla formálja meg, további szerepekben Németh Judit, Wiedemann Bernadett és Fodor Bernadett. 

Back To Top