MÁR MAGYARUL IS OLVASHATÓ A RICHTER JÁNOS KARMESTERRŐL SZÓLÓ KÖNYV

 

Christopher Fifield Hans Richter című könyve Richter János karmester életéről már magyarul is olvasható. A több mint 800 oldalas kötet a Győri Filharmonikus Zenekar saját kiadványaként jelent meg 2021 végén. A győri születésű Richter János volt az első hivatásos karmester, aki nemzetközi hírnévre tett szert.

Pályáját Pesten kezdte meg, majd 1856 és 1912 között meghatározó hatást tett Bécs, Bayreuth, London, Manchester (elsősorban a Hallé Zenekar) és más brit és kontinentális városok zenei életére. Ő vezényelte Wagner, Brahms, Elgar, Bruckner, Csajkovszkij, Stanford és Parry számos művének ősbemutatóját, és nagyban hozzájárult Dvořák, Sibelius, Bartók, és Glazunov pályafutásának kibontakozásához.

Christopher Fifield figyelemre méltó tanulmánya egy olyan karmester személyiségét, életútját és munkásságát tárja elénk, aki korának vezető zeneszerzőire, énekeseire és hangszerjátékosaira tett inspiráló hatást. Az eredetileg 1993-ban megjelent monográfia új, bővített kiadása alapján készült magyar változat magában foglalja Richter vezénylési füzeteit is.

Az eredeti formájában közölt, magyarázatokkal ellátott napló a karmester 4351 fellépésének mindegyikéről közöl részleteket, és megörökíti a 47 esztendeig tartó életpálya állomásait. Az életrajzi rész nemcsak Richter naplójegyzeteiből, de számos zeneszerző-kortársával és zenészkollégájával folytatott levelezéséből is bőségesen merít – különös tekintettel Wagnerre. Dr. Fifield e korszakalkotó művész életútján keresztül bepillantást enged a 19. századi Anglia és Európa zenei és koncertéletébe.

A kötet fordítójával, Fejérvári Boldizsárral beszélgettünk a Papagenoban többek között arról, hogyan hatott Richter János személyes környezetére és a művészvilágra a maga korában és később?

PAPAGENO – Háver-Varga Mariann-nal
Adás: 2022.04.23.

Back To Top