MAHLER NYOMÁBAN BUDAPESTEN

9 óra után a Mesélő Budapest jelentkezik Tittel Kingával. Ezúttal sétánk alkalmával Mahler, az előadóművész és az operaigazgató nyomába eredünk, Mahler budapesti éveiről, előadóművészi és opera igazgatói munkásságról és jelentőségéről is szót ejtünk.

 

2010-ben avatták fel Gustav Mahler szoborportréját, Krasznai János alkotását az Erkel-Mahler-Liszt belvárosa eseménysorozat és a Magyar Állami Operaház Budapest évadnyitója alkalmából a Királyi lépcsőházban, a Székely Bertalan terem ajtajánál.

Gustav Mahler 1888-ban Budapestre szerződött 10 évre a négy éve épült, akkor Európa legmodernebb dalszínházának, a Magyar Királyi Opera művészeti igazgatója és vezető karnagya lett. 1889. január 29-én mutatkozott be a magyar közönségnek, A Rajna kincse első magyar nyelvű előadásával. Az előadás elején színpadi tűz ütött ki, oltás után hatalmas sikerrel végigjátszották az operát. Az Első szimfóniáját a közönség vegyesen fogadta. A Pietro Mascagni Parasztbecsület című operája a budapesti siker után indult világhódító útjára. Talán a legnagyobb siker a Mozart Don Giovannijának 1890. december 16-i előadása volt, amelyen részt vett Johannes Brahms is.

Back To Top