Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja gyerekeknek, a hétvégén

Augusztus 28-29-én, Kalandra Fül Fesztivál! Magyarország első klasszikus zenei fesztiválja, amely kimondottan gyerekeknek, kisgyermekes családoknak szól, immár második alkalommal várja a kicsiket és a nagyokat a legszerethetőbb előadásokkal, amelyek mind egy célt szolgálnak: szórakoztatva közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez.

A fesztivál házigazdája az Óbudai Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években gyerekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja.

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén az Óbudai Danubia Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható, további három előadás kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban, az utolsó produkció pedig – Tallér Zsófia: Leánder és Lenszirom – a Magyar Állami Operaház vendégelőadása, amelyet az Eiffel Műhelyházban láthat a közönség Hamar Zsolt vezényletével. Látahtó majd a Kárász Eszterrel és az Eszterlánc Mesezenekar tagjaival készülő előadás, a Superar nemzetközi gyermekkórus,

Dobszay-Meskó Ilona és Lukácsházi Győző mesejátéka, a Grimm testvérek történetéből készült Jancsi és Juliska, amelyet az ODZ tagjainak közreműködésével visznek színpadra; a kísérőprogramokon szerepel Lakatos György fagottművész hangszersimogatója, a Szigetkék Alkotóműhely foglalkozásai, a Pagony Kiadó pedig elhozza a gyermek- és ifjúsági irodalom legfrissebb köteteit, valamint „meseolvasói” is segítenek a könyvek megismerésében az erre a célra kialakított „csendszobában”. Folytatódik a hallásvédelemmel kapcsolatos érzékenyítés: gyerekek számára készített eszközök segítségével hívják fel a kicsik és szüleik figyelmét a hallásvédelem fontosságára, amelyeket bárki a helyszínen kipróbálhat az Audiopont Halláscentrumok audiológusai segítségével. 

Hámori Mátét, az ODZ művészeti vezetőjét arról is kérdeztük a Papagenoban, miért nincs több ilyen kezdeményezés, akár a környező országokban, a nemzetközi zenei színtéren? 

Back To Top