MAGYAR KUTATÓK ÚJ FEJLESZTÉSE A RADIOAKTÍV HULLADÉKOK BIZTONSÁGOS TÁROLÁSÁRA

Nagy aktivitású radioaktív hulladékok hatékonyabb és gazdaságosabb kondicionálására fejlesztettek új mátrixüveget az Energiatudományi Kutatóközpont kutatói.
A Futura rovat vendége Dr. Fábián Margit, az Energiatudományi Kutatóközpont munkatársa, aki a nagy aktivitású radioaktív hulladékok tárolásáról mesél.

 

A radioaktív hulladékok végső elhelyezése a jelen és a jövő egyre sürgetőbb problémája. Az ELKH Energiatudományi Kutatóközpont kutatói nagyaktivitású radioaktív hulladékok kondicionálására olyan boroszilikát mátrixüveg-összetételt fejlesztettek, amellyel tömegarányosan több radioaktív hulladékot lehet megkötni gazdaságosabb előállítás mellett. Munkájuk során bebizonyították, hogy a lantanoida-oxidok az eddig ismert legnagyobb koncentrációban – akár a teljes tömeg harminc százalékában – képesek úgy beépülni az üveg alapszerkezetébe, hogy részt vesznek a szerkezet kialakításában, abban jelentős változást nem okozva. A legújabb eredményeket a neves Scientific Reports szaklapban publikálták.

Back To Top