Madárgyűrűzési akció a Naplás-tónál

A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége Orbán Zoltán az MME szóvivője.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) Budapesti Helyi Csoportja nyolcadik alkalommal szervez nyári madárgyűrűző akciót Budapesten, a cinkotai Naplás-tónál, ahova augusztus 13-29. között szeretettel várja az érdeklődőket hétköznap és hétvégén is.

A madárgyűrűzés a vadon élő madarak egyedi jelölésének egyik, legrégebben és leggyakrabban alkalmazott módszere. Leginkább az egyedi kóddal ellátott gyűrűtípusok elterjedtek, de gyakran színes gyűrűk kombinációját is alkalmazzák. Az egyedi jelölés célja leggyakrabban a vonulás kutatása. Ökológiai, etológiai vizsgálatok során, amennyiben fontos a megjelölt példányok későbbi azonosíthatósága, ugyancsak többnyire ez a bevált módszer jelenti a megoldást.

Az 1974-ben alapított MME és azon belül a Gyűrűző Szakosztály megalakulásával nagy lendületet vett a szervezett madárgyűrűzés. Az “Actio Hungarica” madárgyűrűző-táborokban az eltelt három évtized alatt másfél millió madarat jelöltek. 1976-ban a Madártani Intézet megbízásából a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület átvette a madárgyűrűzés szervezését Magyarországon. A Szakosztály később megfogalmazta a madárgyűrűzés szakmai és etikai szabályait és szervezte a madárgyűrűzési vizsgákat 1997-ig. A 90-es évek közepétől az évente jelölt madarak száma már meghaladta az évi 100 ezret, és ezen belül évről évre növekszik az egyes projekteken belül, elsősorban a madárgyűrűző állomásokon jelölt madarak aránya.

A Madárgyűrűzési Központ több mint 300 gyűrűző munkáját koordinálja. Az európai országok gyűrűzési központjainak együttműködését az 1963-ban, Párizsban, az európai madárgyűrűzési központok által alapított EURING (European Union for Bird Ringing) biztosítja.

Az idei MME madárgyűrűzés hajnaltól kb. délelőtt 10 óráig, illetve délután 6 órától naplementéig fog tartani az időjárástól függően. Esős időben a gyűrűzés szünetel minden esetben. Természetesen MME stand is lesz, ahol az érdeklődök kérdéseiket is feltehetik.
Bázisunk a főúttal ellentétes oldalon található gátőrháznál lesz, itt várjuk a látogatókat. A Google térképen a pontos hely megtekinthető!

Megközelítés:
– gépjárművel a Naplás úton lehet jönni, a tó partján bőven van parkolási lehetőség
– kiépített új kerékpár út is vezet a tóhoz
– tömegközlekedéssel: Örs vezért tere felől a 45-ös busszal az Anilin utcai megállóig, majd innen a Szilas-patak mentén lehet eljutni a tóig 25 perc kellemes sétával. A 46-os busszal (Rákoskeresztúr és Újpalota között közlekedik) az erdei bekötőút megállóig kell jönni, innen 15 perc sétával érhető el a bázisunk. Utóbbi busz fél óránként jár, ezért érdemes megtervezni az utat.forrás: https://www.mme.hu/calendar borítófotó: Lukács Katalin

Back To Top