LIBERTY FESZTIVÁL A TRAFÓBAN

Tematikus fesztivállal indul a Trafó Kortárs Művészetek Háza 24. évada. Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma címmel egyhetes programsorozatot rendeznek, mely történelmi távlatból vizsgálja hazánk migrációs politikáját az 1940-es évek végétől napjainkig, az egyéni történetekre, a szabadságvágyra és a kultúrák találkozására helyezve a hangsúlyt.

Az augusztus 23. és 29. között megvalósuló projekt a Liberty nemzetközi együttműködés keretében, az Európai Unió Kreatív Európa Programja és az NKA támogatásával jött létre. A 21. században Magyarország migrációs szempontból tranzitország. A legtöbb menekült a befogadóbb országok és jobb gazdaságok felé tart, az itt maradók pedig kevés lehetőséget kapnak a beilleszkedésre. Az 1940-es évek végén is volt egy migrációs hullám Magyarországon: a görög polgárháború miatt 65 ezer embernek kellett menekülnie, akik közül 7500-at befogadott a magyar népi demokrácia, elvi alapon.

Az akkori időszak és a 2015 utáni menekültellenesség párhuzamának feszültségéből jöttek létre azok a művek, melyeket a Görög Befogadás – migrációs történetek tegnap és ma elnevezésű Liberty fesztivál augusztus végén felvonultat a Trafóban, illetve külső helyszíneken. 

A projekt keretében a Trafó munkatársai arra vállalkoztak, hogy olyan művészeti eseményeket hozzanak létre Budapesten, amelyekkel szélesebb közönségréteget is elérnek ezekkel a témákkal; zenét, táncot, és színházi eszközöket olyan előadások készítésére használjanak fel, amelyben helyspecifikus utcai helyszínekről indulva klasszikus színházi vagy nem-hagyományos kulturális terekbe érkezzenek a nézők.

  

Nagy Zsuzsit, a Trafó programszervezőjét, a Görög befogadás fesztivál projektvezetőjét arról is kérdeztük a Papagenoban, mi hívta életre az eseménysorozatot?

Back To Top