Látnivágyók – Pozsgai Zsolt abszurd komédiája Gödöllőn

A Reggeli Expressben Szerémi Nóra vendége Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas drámaíró, színházi, és filmrendező, forgatókönyvíró. Fókuszban a Látnivágyók – avagy herceg Grassalkovich II. Antal színházalapításának igaz története című komédiája.

                                                                                                           

Pozsgai Zsolt több színháznak volt művészeti vezetője, irodalmi és kulturális kiadványok közreműködője. Első drámáját Horatio címmel Tüskés Tibor biztatására – aki tanítómestere volt – küldte el Tömöri Péter rendező ismerősének a zalaegerszegi Hevesi Sándor Színházba. 1987-ben mutatták be. 1995-től az Arizona Színház művészeti vezetője volt és a zalaegerszegi színház, majd a Kolibri Színház és a Madách Színház dramaturgja lett. Ezen idő alatt folyamatosan mutatták be műveit a főváros színházaiban és vidéken. 1999-től a Pesti Magyar Színházban dolgozott, ahol több színművét maga állította színpadra. Ezzel párhuzamosan rendszeresen dolgozott íróként és rendezőként a békéscsabai Jókai Színháznak Konter László és a kecskeméti Katona József Színháznak Bodolay Géza igazgatása alatt. 2000-től vezetésével – és Zsáli János, akkori polgármester közreműködésével – megalakult a Pécsváradi Várszínház, ahol évekig nyaranta a Pesti Magyar Színházzal közösen ősbemutatókat tartott.

2003-tól a budapesti Aranytíz Teátrum, 2008-tól a budapesti Komédium Színház művészeti vezetője volt. 2007-től a Horatio Film igazgatója. Ebben az időben a Veszprémi Petőfi Színházban rendező és dramaturg Bujtor István igazgatása alatt. Alakulása óta részt vesz a Nemzeti könyvtár munkájában, melynek szerkesztője és általában ő írja a könyvek előszavait. 2012 februárjától volt a budapesti Újszínház művészeti vezetője és főrendezője. 2013 októbertől szabadfoglalkozású író, rendező, illetve a Magyar Krónika egyik szerzője.

1995-től több televíziós sorozat forgatókönyvírója. Irodalmi lapokban is publikál. 2006-ban forgatta első nagyjátékfilmjét mint rendező és forgatókönyvíró Csendkút címmel. Ezt követően több tévéfilmet, nagyjátékfilmet, dokumentumfilmet is írt és rendezett (Szabadságharc Szebenben, Hun völgy, Szeretlek, Faust, A föld szeretője, Janus, Földindulás, A farkasasszony), miközben a színházi bemutatóinak száma sem csökkent. 2010-ben a Goai Nemzetközi Filmfesztivál (India) mutatta be A Föld szeretője című, eredetileg a Pécs2010 Kulturális Főváros projekt keretében készült filmjét, amit számos más, rangos külföldi filmfesztivál követett.

Pozsgai Zsolt abszurd komédiája, a Látnivágyók történetében megnyílik Európa második barokk színháza. Az alapító, a bohémságáról ismert Grassalkovich II. Antal herceg a megnyitóra elhívja a híres feltalálót, Kempelen Farkast, mutassa be sakkozógépét, valamint a beszélőgépet. Minden rendben halad, ám egyszer csak nem várt fordulat következik: a herceg lánya a próbán megveri a gépet.

A Látnivágyókat 2021 augusztus 14-én mutatják be a Gödöllői Királyi Kastélyban.

Back To Top