LATINOVITS ZOLTÁN KIÁLLÍTÁS A BAJOR GIZI SZÍNÉSZMÚZEUMBAN

 

A Reggeli Express vendége Gajdó Tamás színháztörténész, az Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet munkatársa, az Embernek röpülni boldogság – Latinovits Zoltán (1931–1976) kiállítás kurátora, amely a Bajor Gizi Színészmúzeumban látható 2022. augusztus 31-ig.

 

A kiállítás felidézi azt a társadalmi környezetet, amelyben a meg nem értett művész létezett.

A Ruttkai Évához fűződő olthatatlan szerelme összefonódik a Vígszínház Rómeó és Júlia előadásával; s több filmszerepében visszaköszön a merész tervek bűvöletében élő, örökké elégedetlen, szókimondó értelmiségi, amilyen ő maga is volt. Származása, génjeiben hordozott finom eleganciája Szinbád megformálásában segítette, ám megakadályozta abban, hogy belesimuljon az 1960-as, 1970-es évek színházi világába, alkalmazkodni tudjon a szocializmust építő hatalom művészi célkitűzéseihez.

A tárlat Latinovits Zoltán előadóművészi tevékenységét is bemutatja, amelyet a színész nemzetépítésnek tartott, s ennek szellemében állította össze önálló estjeit. A múlt költőivel kortásaihoz szólt. De a nemzetépítés gondolata mindennapjait kitöltve színházideálját is meghatározta.

Rövidre szabott művészi pályáját sok ezer ember követte kitüntetett figyelemmel, tragikus halála az egész országot mélyen megrendítette.

 

Műsor: Nyitány

Kezdés: szerda 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top