LAKOSSÁGI LÉGSZENNYEZETTSÉG-MÉRÉSSEL A TISZTÁBB LEVEGŐÉRT

 

Premium es Terra rovatunk keddi vendége Szegő Judit Levegő Munkacsoport lakossági égetés project vezető, akivel a lakossági légszennyezettség-mérő hálózatról beszélgetünk.

 

A légszennyezettségről szóló információk fontos szemléletformáló eszközök lehetnek. Egy német civilszervezet kezdte el terjeszteni a készülék ötletét, és ők készítettek először látványos, térképes megjelenítést a mért adatok számára.

Hazánkban a lakossági fűtésből származó PM2.5 az Európai Unióban kiugróan magas: fűtési időszakban a 83%-ot is eléri. Ennek egyik oka a gyakran rossz minőségű szilárd tüzelőanyag, másik oka a rossz hatékonyságú kazánok használata, és általánosságban az épületek rossz energiahatékonysága.

A nyári időszakban a közlekedés felelős a szállópor kibocsátások nagy részéért, ami főleg az elavult dízel gépjárművek használatára vezethető vissza.

A részecskék mérete alapján a lakosság számára elérhető műszerek kétféle úgynevezett szállópor típus mérésére alkalmasak, ezek a PM2.5 és PM10. A szállópor, kicsi méreténél fogva, mélyen behatol az emberi szervezetbe, és ott maradandó károkat okoz. Friss kutatások alapján a koronavírus okozta betegség lefolyása súlyosabb lehet ott, ahol nagyobb a légszennyezettségnek való kitettség, illetve a betegség terjedését is segítheti.

https://deutschland.maps.sensor.community/#9/47.5209/19.2302

A készülék által mért PM2.5 és PM10 adatok tájékoztató jellegűek, és minél több készülék kerül kihelyezésre, annál megbízhatóbb adatokkal egészíti ki a mérőhálózat az európai szabványnak megfelelő hivatalos mérőállomások adatait.

Műsor: Nyitány

Kezdés: kedd 7:00

Műsorvezető: Szerémi Nóra

Back To Top