KUTATÓNŐK A TUDOMÁNY SZOLGÁLATÁBAN

 

A Futura rovat vendége Zsidi Gabriella csillagász, a Csillagászati és Földtudományi Kutatóközpont fiatal kutatója, akivel arról beszélgetünk, hogyan és miért választotta ezt a szakterületet, milyen ma nőként csillagásznak lenni, és miken dolgozik most. A Kutatóközpont Facebook csatornáján néhány napja egy izgalmas live műsorban beszélgettek a fiatal csillagász- és kutatónők a nem mindennapi életükről és munkájukról – ebben a beszélgetésben Zsidi Gabriella is részt vett.

Az est során megismerkedtek a múltbeli csillagászat néhány kiemelkedő nőalakjával, illetve abba is betekintést nyertek, hogy manapság mivel foglalkoznak a kutatónők. Körbejárták a kutatói életforma sajátosságait, illetve olyan témákat is, hogy milyen lehetőségeik vannak manapság azoknak, akik a csillagász pályát szemelik ki maguknak.

A kutatói pálya izgalmakkal és kihívásokkal tűzdelt. Néha kicsit megfoghatatlan, néha kicsit földtől elrugaszkodott – annyira, hogy a csillagászok például szüntelenül az eget kémlelik. De hol vannak a csillagászok közösségén belül a nők? Sikerült-e már ledönteni azt az évszázados sztereotípiát, hogy természettudományokkal főként férfiak foglalkoznak?

NYITÁNY – Szerémi Nóra
Adás: 2022.02.17.

Back To Top