KÜLÖNLEGES MESEGYŰJTEMÉNY JELENT MEG MÁTYÁS ÉS A TÖRÖK BASA CÍMMEL

 

A legendás Széchenyi-díjas néprajzkutató, egyetemi tanár a rendszerváltás utáni első szabadon választott magyar kormány kultuszminisztere, Andrásfalvy Bertalan 90. születésnapján jelent meg eddig kiadatlan meséinek gyűjteménye, Mátyás és a török basa címmel. Az 50-es években gyűjtött és most közreadott dél-dunántúli mesék először jelennek meg a nyilvánosság előtt.

 

A Magyar Versmondók Egyesülete hosszas előkészítő munka eredményeként jelentette meg a Versmondók Könyvtára sorozat legújabb kiadványaként a nyomtatott kötetet és a hozzá tartozó virtuális hangoskönyvet, a meséket Huzella Péter Kossuth-díjas előadóművész fűzte össze megzenésített versekkel, mesékkel. A gyűjtemény megjelenésének kuriózumát az adja, hogy a kötetben található mesék nem közgyűjteményekből kerültek elő, hanem magának a gyűjtőnek a saját archívumából. A hangfelvételek a közelmúltig Andrásfalvy Bertalan birtokában voltak, a sok száz oldalt kitevő jegyzeteket is most először rendszerezték a szakemberek.

A kötetet a Petőfi Irodalmi Múzeumban mutatták be, a Széchenyi-díjas tudós, Andrásfalvy Bertalan elmondta: „Nagy öröm számomra, hogy – több mint hét évtizeddel az első mesekutatásaim után – az eddig kiadatlan gyűjtéseim megjelenhetnek. Meseszövegeim kötetté rendezése már régi adósságom, de mivel sohasem szakosodtam mesekutatásra, így az évek során ezen gyűjtéseim nem kerülhettek közlésre. Nagyon boldog vagyok, hogy e kötet ennyi évtized után most megjelenhet.”

Andrásfalvy Bertalan néprajzkutatóként az egész Kárpát-medencét bejárta, számos maradandó monográfiával gazdagítva a néprajztudomány ismereteit. Alapvetően nem a mesék gyűjtése miatt járta a falvakat, hanem a magyar néptánc jellegzetességeit próbálta feltárni, de közben megtalálták a mesék, s elkezdte rögzíteni, jegyzetelni őket. A most megjelent kötet az 1950 és 1963 között gyűjtött, a meglévő, Dél-Dunántúli mesegyűjtéseket gazdagítja. A közreadott 45 mese kilenc település tizenegy mesemondójától származik.

Tóth Gábort, a kötet szerkesztőjét arról is kérdeztük a Papagenoban, hogy mi a jelentősége a kultúrkincs szempontjából e mesegyűjteménynek; mennyi ideig, milyen munkafolyamatok mentén készült el a kötet és milyen izgalmas információkkal szolgál egyes magyarországi tájegységekkel és a régi népmesemondókkal kapcsolatban?

Műsor: Papageno

Műsorvezető: H. Varga Mariann

Back To Top